Austrija predstavila "kartu islama"

Austrijska vlada je na internetu objavila "kartu islama", što je u četvrtak uznemirilo muslimane, koji upozoravaju na to da je reč o "stigmatizaciji".

Izvor: B92

Petak, 28.05.2021.

16:00

Default images

Dodaju da se zbog nje "osećaju nesigurno".

Interaktivna karta "svedoči o očitoj nameri vlade da označi sve muslimane kao moguću opasnost", reagovalo je Muslimansko veće u saopštenju koje prenosi "France Presse".

Na karti džamije, imena čelnika, organizacija...

Ranije tokom dana konzervativna ministarka integracije Suzana Rab objavila je informaciju o otvaranju nove mrežne stranice pod nazivom "državna karta islama".

Na njoj se mogu pronaći imena više od 600 džamija i organizacija, njihove adrese, imena čelnika i njihove eventualne veze sa inozemstvom.

Nije nam bila namera potaknuti "opšte nepoverenje prema muslimanima", rekla je Rab, i dodala da je cilj razotkrivanje "ideologije" koje osporavaju "vrednosti liberalne demokracije". Koalicija konzervativaca i zelenih se ogradila

Karta je plod saradnje Bečkog sveučilišta i Dokumentacijskog centra za nadzor političkog islama, tela koje je osnovala koalicija konzervativaca i zelenih.

Oni su se ipak ogradili od te inicijative.

Kurc redovno kritikuje

Kancelar Sebastijan Kurc redovito kritikuje "politički islam".

Nakon prvog džihadističkog napada na austrijskom tlu, koji se dogodio u novembru, broj verbalnih i fizičkih napada na muslimane je porastao u toj zemlji srednje Evrope, navodi organizacija koja beleži takve napade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: