Američki mediji objavili rang-listu najjačih sila: Rusija prva?

Američki portal „1945“ sastavio je rang-listu najjačih sila na osnovu broja tenkova. Autor članka Piter Sičiu nazvao je Rusiju „svetskim tenkovskim liderom“.

Izvor: B92

Nedelja, 16.05.2021.

23:00

Američki mediji objavili rang-listu najjačih sila: Rusija prva?
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Prema njegovim rečima, u Rusiji trenutno ima oko 13 hiljada tenkova. Pa iako su mnogi od njih u rezervi (prvenstveno T-80 i T-72), nekoliko hiljada borbenih vozila spremno je da se rasporedi u slučaju potrebe, prenosi Sputnjik.

„Ako je potrebno, Rusija može da rasporedi ogromne snage“, navodi se u članku.

Drugo mesto, prema mišljenju autora, zauzima Severna Koreja. Autor ističe da Severna Koreja ima 6.145 tenkova u upotrebi. Međutim, većina ovih borbenih vozila prilično je stara.

Sjedinjene Američke Države zauzele su treće mesto u ovoj proceni, sa oko 6.100 tenkova. Većina njih su tenkovi M1 „Abrams“ treće generacije, koji su ušli u službu još u vreme Ronalda Regana.

Četvrta i peta su Indija, odnosno Sirija.

U februaru je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da će do kraja godine kopnene snage Rusije dobiti više od 800 oklopnih vozila. Trupe će, između ostalog, dobiti više od 90 savremenih tenkova T-72B3 i T-72B3M.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: