Zbog čega građani koji su vakcinisani moraju u izolaciju pri povratku u Srbiju?

Građani koji su primili samo jednu dozu vakcina protiv koronavirusa i dalje mogu da se zaraze, ali i da budu prenosioci zaraze.

Izvor: B92

Subota, 27.02.2021.

22:18

Zbog čega građani koji su vakcinisani moraju u izolaciju pri povratku u Srbiju?
Foto: Profimedia

Oni zbog toga moraju da se podvrgnu PCR testiranju pri ulasku u Srbiju.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Derlek objašnjava da i oni građani koji su primili jednu dozu vakcine moraju u desetodnevnu samoizolaciju ako nemaju negativan test na kovid pri ulasku u zemlju, jer jedna doza vakcine ne predstavlja dovoljnu zaštitu.

“Jasno smo rekli da jedna doza vakcina nije dovoljna i naučno je dokazano da posle nje imamo samo oko 50 odsto imuniteta i zato je potrebna i druga doza ili revakcinacija. Zato i traže PCR testiranje pri prelasku granica. Imali smo slučajeva širom Srbije da je došlo do inficiranja koronom i sa jednom dozom, nakon sedam, 10, pa i 15 dana, odnosno dok je trajao inkubacioni period”, rekao je Ðerlek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: