Sreda, 20.01.2021.

20:11

Suniog: "Brisel ima velika očekivanja"; A o osuđivanim političarima? "Svako ko je nezadovoljan može se žaliti"

Šef EU na Kosovu Tomaš Suniog rekao je da Brisel ima velika očekivanja od kosovskih parlamentarnih izbora 14. februara.

Izvor: Kosovo online

Suniog:
Ilustracija: EPA/Kushtrim Ternava

Kazao je i da očekuje jedinstvo kosovskih političara, koje će dovesti do formiranja stabilne vlade i parlamentarne većine, prenosi Ekonomija onlajn.

"EU posebno obraća pažnju na pravilnu pripremu i profesionalni rad svih koji su uključeni u organizaciju izbornog procesa. Želimo da izborni proces bude u skladu sa zakonodavstvom na Kosovu. Druga stvar koju očekujemo je da birači izađu i glasaju, pošto je to veoma važno za demokratiju. Posebno je važno profesionalno brojanje i verifikacija glasova", rekao je Suniog.

Briselska administracija od nove vlade očekuje stabilnost i efikasno sprovođenje reformi.

"Analizirali smo programe političkih subjekata i bez izuzetka sve stranke su za budućnost Kosova u EU. Želimo da sarađujemo sa vladom koja je spremna da se uključi u teške reforme u oblastima ekonomije , infrastrukture, vladavine prava, kao i u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije", dodao je Suniog.

Šef Evropske unije na Kosovu govorio je i o kandidaturi političara, koji su osuđeni za krivična dela.

“Zakon je jasan i svako ko je nezadovoljan odlukama može se žaliti. Očekujem da će se poštovati odluke nadležnih organa, uključujući i sudove, jer je to u skladu sa vladavinom zakona“, smatra Suniog.

EU će sarađivati sa Aljbinom Kurtijem ukoliko postane premijer i u slučaju da njegova kandidatura za poslanika ne bude verifikovana, dodaje Suniog, uz mišljenje da je na kosovskim institucijama jda odluče ko sme da učestvuje na izborima i ko ima pravo da bude deo vlade ili druge institucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

11 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Podeli: