B92.net saznaje: Rešen problem direktora tuženih zbog maski; "Još sam u šoku"

Završen sastanak ministra prosvete i direktora škola zbog tužbi koje su protiv njih podnete zbog maski. Problem je rešen, saznaje B92.net.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 25.11.2020.

11:15

B92.net saznaje: Rešen problem direktora tuženih zbog maski;
FOTO Tanjug/Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić sastao se danas sa predsednikom Društva direktora Srbije i direktorom Druge ekonomske škole Dejanom Nedićem i članom Upravnog odbora Društva i direktorom Zemunske gimnazije Milošem Bjelanovićem.

Povod sastanka su krivične prijave koje su protiv direktora svih škola u Beogradu, njih oko 300, podignute zbog toga što su insistirali da zaposleni i đaci nose maske.

Zbog tih prijava, policija je, po nalogu Tužilaštva, obavila razgovor sa nekoliko direktora osnovnih i srednjih škola.

Ružić je nakon današnjeg sastanka naglasio da predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i on dele stav da je apsurdno da se pozivaju direktori škola na saslušanja zato što poštuju mere Kriznog štaba i zahtevaju obavezno nošenje maski kao najvažnije sredstvo zaštite od virusa kovid 19, saznaje B92.net.

Ministar je poručio da je, u saradnji sa Ministarstvom pravde, Tužilaštvo, nakon sagledavanja situacije, donelo odluku o obustavi postupka po predmetnoj krivičnoj prijavi. "Daljih ovakvih razgovora sa direktorima neće biti", kazao je Ružić.

On je dodao da je jako zahvalan na posvećenosti svih zaposlenih u prosveti da se održi vaspitno-obrazovni sistem, kao i disciplina koja čini da škole ne budu mesto veće transmisije virusa.

Nedić i Bjelanović zahvalili su se u ime direktora i predsednici vlade i prvom potpredsedniku i ministru na razumevanju i razjašnjavanju nedoumice.

Direktor koji je bio u policiji na saslušanju: Još sam u šoku

Direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović kaže da je još u šoku zbog saslušanja u policiji i krivične prijave.

"Nakon naše reakcije Tužilaštvo je obustavilo dalji postupak, tako da se iskreno nadam da više nijedan kolega, direktor škole neće doći u situaciju u kakvoj sam bio ja", rekao je Bjelanović za Tanjug nakon sastanka sa ministrom prosvete.

On je naveo da se, kao i ostalih 1.800 direktora škola u Srbiji, pridržavao svega što je Krizni štab i nadležno ministarstvo propisalo, a da je zbog toga dobio krivičnu prijavu i morao u policiju na saslušanje.

"Pridržava sam se svega što je propisano i zbog toga sam bio u situaciji da idem u policijsku stanicu prošli petak i da dajem izjavu na okolnosti koje su navedene u krivičnoj prijavi. Posle nedelju dana još uvek sam u šoku", rekao je Bjelanović.

Kaže da su direktori škola, koji se trude da sačuvaju živote dece, zaposlenih, sprovode sve što je propisano, umesto pohvala dobili krivičnu prijavu.

Na saslušanju u policiji, osim Bjelanovića, bilo je još nekoliko direktora sa teritorije opštine Zemun i sa teritorije opštine Savski venac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: