Vernici se opraštaju od patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save

U Hramu Svetog Save, posle pomena preminulom srpskom patrijarhu Irineju, sveštencii čitaju sveta jevanđelja nad odrom, što će činiti tokom celog dana i noći.

Izvor: B92

Subota, 21.11.2020.

08:00

Vernici se opraštaju od patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save
FOTO TANJUG /AP Photo/Darko Vojinovic

Vernici , uz poštovanje epidemiološikih mera, odaju poštu preminulom poglavaru SPC.

U skladu sa preporukama Kriznog štaba i svim epidemiološkim merama, neće biti moguće celivanje tela patrijarha. Kovčeg je potpuno zatvoren, s tim da je u delu glave i grudi prekriven staklom.

Patrijajarh Irinej biće sahranjen u nedelju u kripti Hrama Svetog Save na Vracaru, a kako je najavljeno, nad odrom patrijarha besediće episkop bački Irinej, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedvajući predsedništva BiH Milorad Dodik.

Liturgija za upokojenje počinje u nedelju u 9 časova, u centralnom delu hrama, gde će biti izloženo telo patrijarha Irineja, i služiće je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika.

Na liturgiji će besediti episkop bački Irinej.

Posle opela u produžetku liturgije od patrijarha će se oprostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mitroplit Hrizostom, predsedavajući predsedništva Bih i starešina Saborne crkve u beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: