Princ Karađorđević: Rešenje kosovskog problema nije ni u EU ni u SAD

Politički predstavnici i Srba i Albanaca moraju svoje ambicije i političku budućnost da ne stavljaju ispred opšteg interesa naroda kaže princ Filip Karađorđević

Izvor: B92

Petak, 18.09.2020.

12:10

Princ Karađorđević: Rešenje kosovskog problema nije ni u EU ni u SAD
EPA-EFE/ Andrej Cukic

On je ocenio da svaka inicijativa koja konačno u fokus stavlja temu ekonomskog i infrastrukturnog razvoja umesto konstantnih i besmislenih rasprava i svađa apsolutno je dobrodošla i neophodna.

Na pitanje kako gleda na sporazum u Vašingtonu, Karađorđević je rekao da "apsolutno podržava svaku inicijativu za dijalog i apsolutni fokus na ravnomerni ekonomski razvoj cele naše države".

"Mi se danas suočavamo s masovnim iseljavanjem naših građana, kako u centralnoj Srbiji, tako i u našim pokrajinama, i to se dešava gotovo isključivo iz ekonomskih razloga. Ukoliko se taj trend nastavi, mi ćemo vrlo brzo ostati bez najsposobnijeg i najproduktivnijeg dela stanovništva", napomenuo je on u intervjuu za Kosovo onlajn.

Govoreći o opštim interesima, Karađorđević je rekao da su to "opšti interesi su dostojanstven i miran život, stabilnost i sigurna budućnost naše dece".

"Kad kažem 'naše dece', mislim i na srpsku i na albansku decu", poručio je Filip Karađorđević.

Na pitanje šta vidi kao rešenje kosovskog problema, Karađorđević je rekao da nam u pronalasku tog rešenja niko ne može pomoći.

"Rešenje za probleme Srba i Albanaca ne nalazi se ni u SAD ni u EU. Nalazi se u nama samima. Srbima i Albancima niko neće pomoći ukoliko prvenstveno ne pomognemo sami sebi. Ne smemo biti površni i zaslepljeni neracionalnim sudovima, koji su i doveli do toga da se u prošlosti na obe strane dogode strašne i nedopustive stvari", kazao je on.

Kako je naveo, zbog "neracionalne i agresivne politike tadašnjih političkih predstavnika na obe strane mnogo je nedužnih žrtava stradalo i među Srbima i među Albancima".

"Duboko žalim za svim tim žrtvama i sve te žrtve ne smemo zaboraviti. Upravo zbog sećanja na sve njih, na one koji su nedužno stradali, na sve one koji se i dalje vode kao nestali, dužni smo da stavimo tačku na retoriku koja je dovela do njihovog stradanja i da ne dozvolimo da se to ikada više dogodi. Ukoliko se Srbi i Albanci međusobno dogovore i slože, sami će naći najprihvatljivije rešenje na korist svojih potomaka, a SAD, EU i ostali predstavnici međunarodne zajednice mogu biti samo dobar partner i prijatelj koji će se radovati međusobnom dogovoru Srba i Albanaca", zaključio je on.

Karađorđević je kazao da "srpski manastiri i crkve nikako ne mogu biti proglašeni albanskim nacionalnim dobrom".

"Oni to nisu upravo zato što su srpski i to zna čitav svet, a što je najvažnije, znamo i svi mi. Znaju to i naši prijatelji Albanci i siguran sam da i oni sami preziru takve postupke i pokušaje svojih pojedinih političkih predstavnika jer i sami znaju da to nema nikakvog utemeljenja u realnosti i služi samo u svrhu podizanja tenzije i podgrevanja bespotrebnih sukoba", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: