Krizni štab: Svi naši građani koji borave u ove tri zemlje da se vrate do petka u 18h, a onda...

Krizni štab doneo odluku da bi svi građani Srbije, koji borave u Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH, trebalo da se vrate u zemlju do petka u 18 h.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.09.2020.

09:22

Krizni štab: Svi naši građani koji borave u ove tri zemlje da se vrate do petka u 18h, a onda...
Depositphotos/alexeynovikov

"Apelujemo na sve građane da se do kraja ove nedelje vrate u svoju zemlju, jer ćemo nakon toga imati drugačiji režim za sve koji ulaze u našu zemlju", izjavila je dr Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

"Ono što je jako bitno da su sve zemlje u okruženju beležile porast novozaraženih. Crna Gora se nalazi na trećem mestu, na tom spisku su i Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Kod nas je situacija znatno povoljnija. Ovom prilikom apelujemo na sve naše građane koji se nalaze u tim zemljama da se vrate u Srbiju do petka. Od petka u 18 h se uvodi nadzor za sve putnike koji ulaze iz tih zemalja da bi se smanjio rizik. Apelujemo na sve građane da se vrate u svoju zemlju, jer ćemo nakon toga imati drugačiji režim", istakla je dr Kisić Tepavčević.

"Od tada uvodimo nadzor za sve putnike koji ulaze u našu zemlju iz rizičnih zemalja", rekla je ona i dodala da će nadzor trajati 10 dana.

Prema njenim rečima, u narednim danima dodatne mere će biti precizirane i saopštene javnosti.

Kazala je i da su nove preporuke svih vodećih zdravstvenih organizacija, preporuka o 10 dana karantina po povratku iz zemlje u kojoj je epidemiološka situacija nepovoljna.

"Neće se raditi o karantinu i samoizolaciji, već o nadzoru koji će podrazumevati određene mere i aktivnosti kako bi se smanjio prenos virusa i importovanje slučajeva iz inostranstva", kazala je ona.

Očekivalo se da se na današnjoj sednici donese odluka o tome da li će državljani Srbije, koji su se vratili ili se vraćaju s letovanja u Crnoj Gori i Hrvatskoj, morati da idu u desetodnevnu samoizolaciju.

Na razmišljanje o takvom koraku Krizni štab se odlučio kada je počeo polako da raste broj novozaraženih koronavirusom u Srbiji.

Kako je prethodno izjavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, to se povezuje s povratkom ljudi s letovanja u Crnoj Gori i Hrvatskoj, gde je proteklih nedelja izuzetno nepovoljna epidemiološka situacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: