Sava Janjić se izvinio Albancima

Predstavnik SPC na Kosovu, otac Sava Janjić, izvinio se Albancima za sve što su preživeli tokom sukoba na Kosovu.

Izvor: B92

Subota, 18.06.2005.

11:43

Default images

“Nama je iskreno žao i razumemo bol koji su mnogi Albanci iz ovog kraja doživeli tokom rata. Sami smo bili svedoci tog stradanja jer smo nastojali da svojim komšijama pomognemo u nevoljama koliko smo mogli, obezbeđujući humanitarnu pomoć i pružajući im zaštitu u svom manastiru”, rekao je Janjić.

“Na žalost, nismo mogli da zaustavimo tragične događaje i promenimo opštu politiku tadašnjeg režima, ali smo jasno dali do znanja da je politika nasilja sa bilo koje strane neprihvatljiva. Međutim, stradanje Albanaca je prestalo, a Srbi i dalje stradaju, već više od šet godina. Naša velika želja je ne samo obezbeđenje pune zaštite pravoslavnih svetinja, već i omogućavanje povratka raseljenih i normalan život svih građana, bez obzira na naciju i veru. Jedino će povratak i normalan život svih biti pokazatelj da je društvo na Kosovu doživelo istinski napredak”, naveo je otac Sava Janjić na skupu u Dečanima, navodi se u saopštenju manastira Dečani.

Kermabon: KFOR još potreban

Komandant snaga KFOR-a, general Iv de Kermabon, održao je juče predavanje u Domu kulture u Dečanima, a kom su prisustvovali odbornici Skupštine opstine Dečani, predstavnici nevladinih organizacija i verskih zajednica. Na poziv predsednika opštine Dečani Nazmija Seljmanaja skupu su u ime manastira Visoki Dečani prisustvovali protosinđel Sava Janjić i monah Jezekilj Stakić. Monasi su došli u grad u pratnji opštinskog predstavnika UNMIK-a i komandanta italijanskih snaga KFOR-a u Dečanima.

Kermabon se obratio prisutnima govoreci o potrebi tolerancije i poštovanja prava svih građana, a naročito je govorio o ulozi KFOR-a. “KFOR je na Kosovu kako bi obezbedio uslove da se svi građani osećaju sigurno i zaštićeno", rekao je Kermabon i dodao da je prisustvo KFOR-a još potrebno.

Kamenovan autobus u Kosovskoj Mitrovici

Autobus kojim su Srbi iz severnog dela Kosovske Mitrovice išli na groblje u južni deo tog grada danas je kamenovala grupa Albanaca. U incidentu niko nije povređen, a na autobusu su polomljena stakla, javlja Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: