Dražinoj kćerki očev orden

Delegacija ratnih veterana SAD uručila je kćerki Draže Mihailovića Orden za zasluge.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 09.05.2005.

15:20

Default images

Gordani Mihailović uručen je orden kojim je predsednik SAD Hari Truman 1948. posthumno odlikovao Mihailovića, potvrđeno je u Ambasadi SAD u Beogradu. U saopštenju koje je prethodno objavio Srpski pokret obnove navodi se da je vođa Ravnogorskog pokreta i komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini odlikovan zbog velikog doprinosa pobedi saveznika i spasavanja više od 500 avijatičara SAD 1944, čije su avione Nemci oborili iznad Srbije.

Ratni veterani SAD, koji su danas Gordani Mihailović uručili orden njenog oca, spaseni su u operaciji snaga generala Mihailovića, navodi se u sapštenju SPO-a.

Hrvatska: Izražavamo žaljenje

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija izrazilo je žaljenje zbog odlikovanja koje su SAD uručile naslednicima vođe četničkog pokreta u Drugom svetskom ratu Dragoljuba Mihailovića.

"Sa žaljenjem možemo konstatovati da dodela odlikovanja na današnji dan koincidira s obeležavanjem 60. godišnjice pobede nad fašizmom. Teško je shvatiti da američka strana nije upućena u istorijske činjenice koje nedvojbeno govore o ulozi i karakteru Draže Mihailovića i četničkog pokreta na ovim prostorima", navodi se u saopštenju.

Takođe se dodaje da četnički pokret nije imao ulogu u borbi anti-hitlerovske koalicije, već da je, suprotno tome, "iskoristio ratno razdoblje za mnogobrojna zlodela protiv hrvatskog i drugih naroda ovog područja, a posebno protiv antifašističkih boraca".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: