Sreda, 22.04.2020.

07:49

Amerika spremila opsežan plan u slučaju da Kim umre?

Američka vlada ima opsežan plan za vanrednu situaciji u slučaju smrti severnokorejskog lidera, očekujući humanitarnu krizu masovnih razmera u zemlji.

Izvor: M. Ro.

Amerika spremila opsežan plan u slučaju da Kim umre?
Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Izvori Foks njuza razgovarali su o tim planovima usled kontradiktornih izveštaja o zdravlju lidera Severne Koreje Kim Džong Una. Oni i pozivaju na oprez povodom ovih izveštaja, koji tvrde da se Kim suočava sa smrtnom opasnošću nakon kardiovaskularne procedure.

Mada je i dalje nepoznanica šta je prava istina o njegovom zdravstvenom stanju, američka vlada napravila je opsežne planove u slučaju da Kima više ne bude, rekao je izvor Foks njuza, koji navodi da je izvor visokopozicionirani obaveštajac.

Zvaničnik je rekao da je verovatna velika humanitarna kriza u Severnoj Koreji, u kojoj bi se milioni ljudi suočili sa gladovanjem i masovnim egzodusom u Kinu.

Obaveštajni izvori rekli su da bi veliki deo plana bio oslanjanje na Kinu da istupi i pomogne u kontrolisanju situacije na severnokorejskom tlu. Delimično zbog blizine Kine, a drugim delom zbog logističkog izazova koji bi imala SAD u obezbeđivanju humanitarne pomoći.

Izvori iz Bele kuće rekli su da prate izveštaje o Kimovom stanju ali da i dalje nema potvrde o njegovom stanju. Razgovori između Trampa i Kima o nuklearnom programu dugo su već u zastoju. Jedan izvor rekao je da tokom poslednjeg samita, oni koji su bili u blizini Kima primetili su da teško diše za svoje godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: