"Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće"

Ambasadori zemalja članica Kvinte i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler izmeli su svoje stavove povodom dešavanja u Federaciji BiH prethodnih dana.

Izvor: B92

Petak, 14.02.2020.

22:36

Ilustracija: Depositphotos/ pajche

SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler saopštili su da je jednostrano povlačenje iz institucija ili blokiranje procesa donošenja odluka u njima neprihvatljivo i kontraproduktivno, bez obzira sa koje strane dolazi.

U zajedničkoj izjavi povodom odluke stranaka iz Republike Srpske da ne učestvuju u odlučivanju na nivou BiH, oni su ocenili da to samo može da oslabi upravo ona poboljšanja i napredak koji gradjani žele da vide.

"Naš cilj je stabilna, funkcionalna i prosperitetna Bosna i Hercegovina, u kojoj će svi biti zadovoljni i uživati potpunu zaštitu zakona... Oni su ti koji osećaju stvarne posledice odnosa koje BiH ima sa drugim zemljama i medjunarodnom zajednicom", ističe se u izjavi.

Dodaje se da to šalje i negativnu poruku investitorima, kao i gradjanima BiH, koji odlučuju da napuste zemlju.

"Odluke Ustavnog suda BiH, kao i odluke Ustavnog suda u bilo kojoj zemlji, su konačne i obavezujuće, i moraju se implementirati", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Navodeći da to u BiH prečesto nije bio slučaj, ambasadori zemalja Kvinte i šef delegacije EU u BiH su ocenili da je rešenje pitanja sastava Ustavnog suda moguće u sklopu propisanih procedura i zajedno sa širim reformama koje je EU predložila za proces pristupanja, kao što su poslednje Mišljenje i izveštaj eksperta za pravosudje Rajharda Priebea.

U saopštenju su još naveli da je razgovor o takvim mogućnostima izmedju političkih stranaka i u parlamentu, putem kompromisa i dijaloga, najbolji način da se ojača vladavina prava i da se zemlja dovede do stadija u kojem više, zahvaljujući postojanju nezavisnog pravosudja i jasne podele vlasti, neće biti potrebna medjunarodna supervizija.

"Mi ostajemo na raspolaganju da podržimo sve iskrene napore sa ciljem pozitivnog iskoraka", istakli su ambasadori u zajedničkoj izjavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: