Tadić: Crkva da se pita

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da crkva treba da se pita o važnim društvenim pitanjima.

Izvor: B92

Petak, 11.03.2005.

14:31

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je u Novom Sadu sa predstavnicima tradicionalnih hrišćanskih crkava u Srbiji. Tadić je posle sastanka u Vladičanskom dvoru izjavio da crkva "treba da se pita" o važnim društvenim pitanjima. Sličan stav su iznelii episkop bački Irinej i nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar.

Predsednik Srbije, Boris Tadić je sa predstavnicima tradicionalnih verskih zajednica razgovarao i o zahtevima crkve za povratak imovine, o verskoj službi u vojsci, kao i o teškoćama sa kojima se crkve susreću. On kaže da je nivo razumevanja između njega i crkava po ovom, ali i po nekim drugim pitanjima, potpun: "Ako i crkva nije deo države, imajući u vidu kretanje u vremenu u kojem jesmo, crkva je sasvim sigurno deo društva, i treba da se pita o mnogim, veoma važnim pitanjima života pojedinca i života tog istog društva. Takav stav podržavam, izneo sam ga sasvim iskreno i otvoreno danas na ovom sastanku".

Episkop bački Irinej, slaže se sa ovim stavom i smatra da sloboda i odgovornost crkve u društvu ne ugrožava laički karakter države. Po njemu, između crkve i države treba da postoji partnerski odnos: "Normalno, partnersko učešće sa odgovornošću i sa strane crkve u pitanjima od opšteg značaja, jeste nešto gde niko nema potrebe da podozreva i svako može da očekuje konstruktivan doprinos za ono što zovemo opštim dobrom".

Nadbiskup beogradski, Stanislav Hočevar, kaže da crkve osećaju odgovornost za tranziciju u društvu u Srbiji. Zbog toga se predstavnici crkava redovno sastaju i razgovaraju, što je i danas bio slučaj: "Sunce danas među nama ukazuje da je ovaj susret bio nešto sunčano za našu budućnost i crkve žele da uvek unose svetlost u naša zajednička nastojanja":

Osim velikodostojnika Pravoslavne i Rimokatoličke crkve, današnjem sastanku sa Tadićem su prisustvovali i predstavnici Reformatorske hrišćanske, Slovačnke evangelističke i Hrišćanske evangelističke crkve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: