BiH bojkotuje dodelu Nobelove nagrade zbog Handkea

Kancelarija Željka Komšića informisala je ambasadu BiH u Švedskoj da ne postoji ovlašćenje za prisustvo ceremoniji dodele Nobelove nagrade, saznaje Klix.ba.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.12.2019.

20:59

BiH bojkotuje dodelu Nobelove nagrade zbog Handkea

Ceremonija dodjele Nobelovih nagrada u Stokholmu održaće se sutra. Jednu od nagrada trebalo bi da primi i kontroverzni austrijski književnik Peter Handke.

"Ovim putem vas informišemo da Predsedništvo BiH nije zauzelo stav kojim se bilo ko ovlašćuje da prisustvuje dodeli Nobelove nagrade u ime Bosne i Hercegovine, a u tome smislu niti u ime Ambasade BiH u Kraljevini Švedskoj. Napominjemo, da bi svaki vid samovoljnog postupanja mimo Ustavom utvrđenih stavova Predsedništva Bosne i Hercegovine predstavljao kršenje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine", stoji u dopisu upućenom Ambasadi BiH u Švedskoj.

S druge strane ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak nije se oglašavao u vezi s ovim niti je odgovarao na poruke portala Klix.ba putem kojih su ga pitali da li će neko od predstavnika BiH prisustvovati ovoj ceremoniji.

Handke je u BiH, ali i u celom svetu oštro kritikovan zbog prikazivanja Srbije kao žrtve tokom balkanskih ratova, kao i "zbog negiranja genocida i ostalih ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini", piše Klix.ba, ali i zbog prisustva sahrani bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Treba naglasiti da ambasadori Kosova i Albanije bojkotuju ceremoniju dodele Nobela zbog Handkea, a isti potez su napravili i Turska i Hrvatska.

Takođe, sutra bi u Stokholmu trebalo da se održi i protesti uoči dodele Nobelove nagrade kontroverznom Handkeu na kojima će biti i predstavnici Udruženja žrtava genocida u BiH, kao i Majke Srebrenice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: