Četvrtak, 21.11.2019.

08:30

Bugarski novinar, snimak, S-400 i Srbija - ima neka tajna veza?

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže da se protiv Srbije već dugo vodi niz hibridnih operacija sa više strana.

Izvor: Tanjug

Bugarski novinar, snimak, S-400 i Srbija - ima neka tajna veza?
Screenshot/TV Prva

Dokaz za to je, kako kaže, slučaj objavljivanja snimka na kojem ruski obaveštajac navodno daje novac srpskom službeniku.

"Neophodno da Srbija dogradi svoj mehanizam za odbranu od tih hibridnih operacija koje su usmerene na to da se utiče na spoljnu i unutrašnju politiku zemlje od spoljnih državnih ili nedržavnih aktera", rekao je Drecun za RTS.

"Ovo je sastavni deo jedne hibridne operacije, koji je tempiran pred dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina", dodao je on.

Ukazao je da se malo zna o snimku i da je mnogo neproverenih stvari.

"Sam snimak, kad pogledate, prililčno je amaterski uradjen, a sa druge strane, postavlja se pitanja koja je to strana služba, ako nije naša, spremna da izvede takvu operaciju - da mogu da prate dvojicu ljudi, da znaju mesto njihovog sastanka, da snime iz autmobila kad se napolju sastaju, njihov razgovor u restoranu, sadržaj kese i mesto gde izgleda boravi ruski agent", rekao je Drecun.

Upitao je ko je autor snimka i ko je osoba sa srpske strane koja navodno predaje informacije ruskom agentu.

"Šta je predmet interesovanja ruskog agenta? Da li su to neke informacije koje treba da dobije od ove navodno visoko pozicionirane osobe u državnoj administraciji ili pokušaj da se preko te osobe utiče na državnu politiku?", upitao je Drecun.

Ocenio je da je interesantno da se sazna da li su srpske službe znale za slučaj, jer je u pitanju stari snimak.

Komentarišući medijske navode da su snimak pustile SAD, nakon 50 pokušaja koje je osujetila ruska služba, Drecun kaže da se može nagađati. Međutim, ukazuje na ambijent u kojem je snimak objavljen i dodaje da bugarski istraživački novinar izgleda stoji iza tog objavljivanja.

"On tvrdi da ne zna ko je autor toga, ali izgleda da postoje mehanizmi preko kojih određeni pojedinci i službe mogu da plasiraju informacije javnosti", rekao je Drecun.

Podsetio je i da je Bugarska nedavno žestoko reagovala na prisustvo sistema S-400 na zajednickim vežbama Srbije i Rusije i ocenio da priča može naneti štetu rusko-srpskim interesima.

Ukazao je i na jučerašnju reakciju Atlantskog saveta u Bugarskoj, koja je, kaže, prošla prilično nezapaženo i smatra da nije nepovezana posredno sa ovom temom.

"Oni su upozorili bugarske zvaničnike da se na teritoriji te zemlje vodi prava hibridna operacija Rusije, i da joj je cilj priprema terorističkih napada u susednim zemljama", navodi Drecun.

Ranije je, podseća, izneo podatak u javnosti da je u Skoplju formiran jedan maskirani obaveštajni centar, u kome se nalaze i pripadnici službi susednih zemalja, kao što su Severna Makedonija, Hrvatska, Bugarska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Podeli: