Alarmantan izveštaj: Amsterdam pun teških droga i kriminala, ubijaju i dečaci

Glavni grad Holandije sada ima veliki problem s teškim drogama koje su sa sobom donele rastuće nasilje i korupciju "kriminalaca, parazita i iznuditelja".

Izvor: B92

Sreda, 28.08.2019.

20:42

Alarmantan izveštaj: Amsterdam pun teških droga i kriminala, ubijaju i dečaci
Ilustracija: Depositphotos/nikascorpionka

Novac zarađen preprodajom kokaina, ekstazija i marihuane našao je put do bujajućeg tržišta nekretnina, piše u izveštaju "Druga strana Amsterdama" koji je naručila gradska uprava.

Iako je marihuana u Holandiji ilegalna, slavni amsterdamski "kofi šopovi" decenijama su je otvoreno prodavali, na radost građana i turista.

Tužitelji ne progone one koje zateknu s manjim količinama marihuane i u izveštaiu se navodi da su policajci, zbog društvene prihvaćenosti, odustali od hvatanja počinitelja manjih prekršaja.

Ali, takva se politika de fakto proširila i na ostale droge, kažu autori.

"Amsterdam je pružio slobodno utočište šarolikom društvu kriminalaca, mrežama lopova i parazita, preprodavača i iznuditelja, sumnjivim javnim beležnicima i agentima za nekretnine", piše u izveštaju.

I dečaci kuriri nude ubistvo iz usluge

Na vrhu te kriminalne mreže su šefovi organizovanog kriminala koji ne moraju fizički biti u Amsterdamu, a na dnu su "njihove sluge poput vozača skutera i taksija, pa čak i dečaci kuriri koji grade kriminalnu karijeru nudeći ubistvo iz usluge".

Najnovije studije pokazale su da je 21 posto stanovnika Amsterdama koristilo marihuanu u poslednjih godinu dana, a 17 posto teške droge poput kokaina i ekstazija.

Zdravstvene vlasti procenjuju da ekstazi koristi 70 posto onih koji posećuju muzičke festivale.

Gradonačelnica Femke Halsema rekla je da je primila k znanju kritike iz izveštaja.

Ona namerava da nastavi aktuelne programe, posebno one protiv pranja prljavog novca na tržištu nekretnina kojima je cilj poboljšati saradnju Amsterdama s telima progona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: