Šešelj: Doživotna za one koji tvrde da se u Srebrenici dogodio genocid

Šef poslaničke grupe SRS Vojislav Šešelj predlaže da se oni koji tvrde da se u Srebrenici dogodio genocid kazne doživotnom kaznom zatvora.

Izvor: B92

Utorak, 14.05.2019.

17:08

Šešelj: Doživotna za one koji tvrde da se u Srebrenici dogodio genocid
Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

"Možemo se složiti i sa 20 godina zatvora za one koji javno iznesu tvrdnju da se u Srebrenici dogodio genocid", rekao je Šešelj u Skupštini Srbije, gde je u toku rasprava o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika.

Prema njegovim rečima, genocid ne može da izvrši pojedinac, makar se on zvao i Adolf Hitler, kao ni grupa ljudi, već država ili neka paradržava.

"Kad se kaže da je u Srebrenici bio genocid, optužuju se i srpska država i srpski narod. Ne optužuje se samo Republika Srpska nego i Srbija. Imamo pojavu da se za novac od strane obaveštajnih službi i nevladinih organizacija sasvim slobodno pronose glasine da je tamo bio genocid. To rade i neke novine, neki elektronski mediji i pojedinci nesmetano", rekao je Šešelj.

On smatra da takve tvrdnje treba da se nađu pod udarom zakona i da imaju najtežu krivičnu sankciju.

"Znate šta znači kad nekome ostane optužba za genocid? Vidite koliko je bilo pokušaja da se negira genocid nad Jevrejima...Vidite koliko Hrvati negiraju genocid i nad Jevrejima i nad Srbima i nad Romima", rekao je Šešelj.

Lider radikala je objasnio da je predložio uvođenje novog krivičnog dela u formi amandmana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: