"Ne ponosimo se taksom, bili smo primorani"

"Vlada premijera Ramuša Haradinaja se ne ponosi taksom od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH, ali je bila primorana da to učini."

Izvor: B92

Sreda, 23.01.2019.

19:53

Foto: EPA-EFE/Kushtrim Ternava

To smatra savetnik kosovskog premijera Haljilj Matoši.

„Ova mera je bila obavezna jer Srbija u kontinuitetu sprovodi agresivnu diplomatsku kampanju protiv Kosova, posebno kod onih država koje nemaju dovoljno informacija o Kosovu i zapadnom Balkanu da povuku priznanja, a takođe preduzima mere protiv građana Kosova srpske nacionalnosti koji su pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga“, dodao je Matoši u emisiji "Poglavlja" na RTK2.

Odluka kosovske vlade dodatno je ugrozila nastavak dijaloga, a sporazume iz Brisela gurnula u drugi plan, tvrdi direktor foruma za razvoj i multietničku saradnju Dejan Radivojević.

„Ova odluka negativno utiče na proces dijaloga, s jedne strane imamo predsednika Vlade Ramuša Haradinaja koji izričito odbija da se takse ukinu, a s druge strane imamo Vladu Srbije koja ne želi da nastavi pregovore dok se takse ne ukinu i tako ćemo ići u krug sa stvarima koje na izgled deluju jako bitne, a u stvari su u potpunosti zaustvaile proces dijaloga“, rekao je Radivojević.

Iz Alijanse kosovskih preduzetnika poručuju da biznis ne poznaje politiku, ali politika je problem i prepreka za poslovanje preduzeća.

„Ako bi pitali vlasnike preduzeća u Srbiji, oni bi odavno priznali Kosovo jer imaju interes, takođe, ako bi pitali vlasnike kosovskih preduzeća oni nikada ne bi uveli takse Srbiji, stoga je politika i diplomatija iznad svega i to je veći, državni interes od samih preduzeća, zato je kosovska vlada primenila jedini instrument kojim pokušava da Srbiju baci na kolena, kada govorimo o kosovskom tržištu“, izjavio je Agim Šahini, predsednik Alijanse kosovskih preduzetnika.

Kosovska vlada uvela je 21. novembra taksu od 100 na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine. I pored brojnih zahteva Evropske unije i SAD za ukidanje te odluke, kosovski zvaničnici poručuju da će taksa biti ukinuta kada Kosovo i Srbije postignu sveobuhvatni pravni sporazum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: