Kakvo oružje Kina nudi Srbiji

Bespilotne letelice, borbena vozila i raketni sistemi samo su deo arsenala koji je u Pekingu predstavljen srpskoj vojnoj delegaciji, piše "Politika"...

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.08.2018.

07:36

Kakvo oružje Kina nudi Srbiji
Ilustracija: Gettyimages

Vojnu Delegaciju Srbije, koja je prošlog meseca boravila u Kini, predvodio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

U sedištu kompanije "Norinko", koja proizvodi oružje za kopnenu vojsku, ponuda je predstavljena u nekoliko tematskih celina.

U prvoj sali su oklopna vozila - od patrolnih, preko velikih transportnih točkaša, do tenka MNT-2000, naoružanog moćnim topom kalibra 125 mm. Među sredstvima, u kategoriji onih koje nema Vojska Srbije, izdvaja se lovac na tenkove CT, oklopno vozilo točkaša opremljen topom kalibra 105 mm.

U sali sa streljačkim naoružanjem ima svega - od pištolja, preko automatskih pušaka, do teških mitraljeza, i to u ruskim i NATO kalibrima, kao i "snajperskih" bacača granata.

Jedna tematska celina posvećena je sistemima PVO, a u dvorani posvećenoj artiljeriji izložene su haubice, slične našim "Norama" i višecevni bacači raketa, među kojima i AR-3, koji se može opremiti dvema vrstama raketa zemlja-zemlja, dometa do 130 km ili 280 km.

U kompaniji CPMIEC u Pekingu, gostima iz Srbiije prikazani su protivvazduhoplovni sistemi srednjeg i malog dometa "FM-3000" i "FK-3".

Komandna vozila, radari i lanseri postavljeni su u ograđenom kompleksu zgrada.

Delegaciji iz Srbije prikazano je, između ostalog, više modela bespilotnih letelica, uključujući i one opremljene vođenim bombama i raketama za napad na ciljeve na zemlji, navodi "Politika".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: