BG: Spomenik u žiži - "Glava kao čioda, postament ogroman"

Spomenik čuvenom sovjetskom kosmonautu Juriju Gagarinu pre nekoliko dana je bez ikakve pompe postavljen na Novom Beogradu u blizini TC Piramida.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.04.2018.

18:05

BG: Spomenik u žiži -
Screenshot/O2

Spomenik je privukao ogromnu pažnju građana i korisnika društvenih mreža - što je dobro, samo da razlog za toliku pažnju nije izgled spomenika.

U Moskvi je Gagarin zaslužio da spomenik bude visok 42,5 metra, ali pitanje je zašto spomenik Juriju Gagarinu u Beogradu odudara od, najjedostavnije rečeno, očekivanog izgleda.

Komentari građana su raznoliki:

"Glava kao čioda, a postament ogroman", "Gagarin je zaslužan i treba spomenik ali ovako ne", "Malo je nezgodno, bio bi lepši da je veća glava ili da je uži", "Pozicija možda nije okej ali je korisno i izgleda meni predivno".

Nije poznato kako su izgledala druga idejna rešenja, da li ih je uopšte bilo, i ko se odlučio za ovo. Još nismo uspeli da saznamo ni ime autora.

Inicijativa je pokrenuta odavno, a pre godinu dana gradski odbornici doneli su odluku da spomenik sovjetskom kosmonautu Juriju Gagarinu bude postavljen u istoimenoj ulici na Novom Beogradu. Na njemu su pored Karić fondacije uklesana imena još jednog srpskog i dva ruska fonda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: