Šta piše u deklaraciji RS i Srbije koju je stopirao Vučić

Republika Srpska i Srbija osnovaće nacionalni savet za očuvanje identiteta srpskog naroda, navodi banjalujčki "Glas Srpske".

Izvor: B92

Petak, 16.02.2018.

10:59

Šta piše u deklaraciji RS i Srbije koju je stopirao Vučić
Foto: Jack Taylor/Getty Images

Kako navodi taj list, pozivajući se na dokument u koji je imao uvid, RS i Srbija će zajednički i organizovano delovati i sprovoditi niz mera da bi sprečili asimilaciju srpskog naroda.

Ovaj sporazum, odnosno deklaracija kako je ranije nazvana, trebalo je da bude predstavljen juče, na Sretenje - Dan državnosti Srbije, ali je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio da se to odloži nekoliko sedmica dok dobije širu međunarodnu podršku.

Donošenje sporazuma o sprečavanju asimilacije srpskog naroda najavili su prošle godine predsednici Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić zbog potrebe definisanja načina borbe za opstanak srpskog naroda.

Sporazum bi uskoro trebalo da usvoje parlamenti Republike Srpske i Srbije, a Vlada Srpske već je dala saglasnost na predloženi tekst.

Svrha donošenja sporazuma jeste da bude omogućeno zajedničko i organizovano delovanje Srbije i Srpske, čiji je glavni cilj sprečavanje asimilacije srpskog naroda, navedeno je u dokumentu.

Kao mere za sprečavanje asimilacije srpskog naroda, između ostalog, navedeni su negovanje bliskih odnosa sa matičnom državom, jačanje svesti o zajedničkom poreklu, čuvanje i njegovanje srpske kulture i nacionalnog identiteta i ubrzanje ekonomskog razvoja.

Očuvanje i negovanje srpske kulture i nacionalnog identiteta sastoji se od ostvarivanja prava na upotrebu srpskog jezika i ćirilice kao matičnog pisma, prava na izražavanje, izučavanje i razvoj srpske kulture, izučavanje nacionalne istorije, negovanje herojske, pravdoljubive i slobodarske tradicije srpskog naroda i obeležavanje nacionalnih praznika, navedeno je u sporazumu.

Sporazumom je predviđeno i uspostavljanje i sprovođenje jedinstvenih programa učenja srpskog jezika, ćiriličnog pisma, istorije, književnosti i kulture, a analizu sadržaja za više predmeta već su počeli predstavnici resornih ministarstava Srpske i Srbije.

"Osnovci s obe strane Drine od septembra će učiti isto gradivo iz srpskog jezika, istorije, geografije i prirode i društva", navodi list. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je istakao da je reč o dokumentu usmerenom isključivo ka zaštiti i opstanku srpskog naroda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: