Srbija sprečila ulazak KiM u Interpol, pomoć Rusa i Kineza

To što Priština nije imala podršku za članstvo u Interpolu i što je povukla kandidaturu rezultat je diplomatske aktivnosti Srbije, kaže Nebojša Stefanović.

Izvor: RTS, Tanjug

Petak, 29.09.2017.

09:56

Srbija sprečila ulazak KiM u Interpol, pomoć Rusa i Kineza
Tanjug, arhiva

Ministar unutrašnjih poslova je rekao da je diplomatska aktivnost trajala nekoliko meseci, a da bi eventualno članstvo Kosova u Interpolu dovelo do toga da se protiv velikog broja srpskih policajaca i vojnika koji su učestvovali u operacijama 1998. i 1999. podižu Interpolove poternice i od Srbije traži da ih izručuje.

"Mi smo preduzeli ogromnu diplomatsku aktivnost. Imali smo veliku podršku Kine i Rusije. Priština je videla da nema dovoljno podrške i odustali od kandidature i na taj način Srbija zabeležila diplomatsku pobedu", rekao je Stefanović za RTS.

On je naglasio da je u Pekingu na Generalnoj skupštini Interpola postignut još jedan važan uspeh - usvojena je Rezolucija izvršnog Komiteta Interpola gde su jasno definisani kritetrijumi kako neko može da postane član te međunarodne organizacije.

Za naredni korak Prištine, a to je članstvo u Unesku kaže da se još ne zna da li će da apliciraju, ali da zna koliko su predsednik države i ministar spoljnih poslova uložili napora da objasne srpskim partnerima koliko je to pogrešan potez.

"Ako imate odgornu politiku prema pregovorima u Briselu onda morate da prestanete sa stalnim pritiscima na Srbiju", rekao je Stefanović i dodao da Srbija čvrsto stoji na odbrani svojih nacionalnih interesa i da je do sada bila uspešna u tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: