Ambasadorka Izraela: Ne priznajemo Kosovo, iz principa

Ambasadorka Izraela u Beogradu Alona Fišer-Kam izjavila je da Izrael ne priznaje Kosovo iz principa, a ne iz oportunizma niti na osnovu neke političke agende.

Izvor: B92

Subota, 27.05.2017.

22:51

Ambasadorka Izraela: Ne priznajemo Kosovo, iz principa
Foto: Thinkstock

Međutim, kako kaže, to ne isključuje dijalog i otvorenu komunikaciju sa narodom Kosova.

Istovremeno, ona je, u intervjuu za izdanje "Kurira" od nedelje, izrazila očekivanje da se Srbija više zauzme u UN za izraelske stavove.

"Izrael i Srbiju, srpski i jevrejski narod povezuju iskreno prijateljstvo i duboke veze. Upravo zbog toga nas s vremena na vreme razočara to što se dobri bilateralni odnosi ne reflektuju uvek na multilateralnom planu kada je reč o glasanju u međunarodnim organizacijama, pre svega u UN, kada se glasa o pitanjima važnim za Izrael", rekla je Fišer-Kam.

Ona, takođe, ukazuje na povećan interes izraelskih investitora u Srbiji u različitim oblastima - od nekretnina, preko haj-teka, turizma, čistih i agro tehnologija, kao i upravljanja vodama.

"Brojke pokazuju stalan rast u investicijama, trgovinskoj i turističkoj razmeni. Sigurni smo da će ratifikacijom Sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja ovaj interes dodatno porasti", ističe ambasadorka.

Prema njenim rečima, Izrael duboko ceni odluku Vlade i Skupštine Srbije o usvajanju Zakona o restituciji jevrejske imovine bez naslednika, kao i početak primene ovog važnog akta, istakavši da bi Srbija, kao prva zemlja koja se odlučila na takav potez, mogla poslužiti kao model i drugim zemljama.

Upitana kako gleda na rastuće tenzije na Balkanu, Fišer-Kam kaže da bi Izrael, koji ima dobre odnose sa zemljama Balana, voleo da ovaj region bude stabilan i da doživi prosperitet.

"Verujemo da je evropska perspektiva dobar put. Smatramo da je dijalog jedino rešenje koje donosi mir i napredak, što važi i za Bliski istok", navodi ona.

Kako napominje, uprkos značajnim razlikama između naša dva regiona, jednako smo suočeni sa bezbednosnim pretnjama i potrebno je da učimo jedni od drugih.

Osvrnuvši se na višedecenijski sukob Izraela i Palestine, kaže da Izrael od Palestinaca, u cilju postizanja sporazuma, i dalje očekuje priznanje prava Izraela da postoji kao jevrejska država.

"Ukoliko do toga dođe imaće u Izrealu ozbiljnog partnera", ističe izraelska ambasadorka, koja primećuje da nova američka administracija donosi nove pristupe i drugačiji duh koji, smatra, mogu doprineti novim mirovnim inicijativama.

Osvrnuvši se na nedavnu posetu američkog predsednika Donalda Trampa njenoj zemlji, Fišer-Kam kaže da su Izraelci bili dirnuti njegovim simboličnim gestom da Izrael poseti kao jednu od prvih zemlja u okviru svoje prve svetske turneje i obiđe Zid plača.

"Poruke novog američkog predsednika bile su sasvim jasne. Govorio je o čvrstim vezama dve zemlje, Izraelu kao snažnom savezniku Amerike na Bliskom istoku i američkoj posvećenosti bezbednosti Izraela", zaključila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: