Verifikovane diplome sa Prištinskog univerziteta u KM

Oko 370 diploma, koje su izdate na Prištinskom univrezitetu sa privremenim sedištem u KM, do sada je verifikovano u kosovskom Ministarstvu obrazovanja.

Izvor: B92

Nedelja, 21.05.2017.

14:03

Verifikovane diplome sa Prištinskog univerziteta u KM

Verifikacija diploma rezultat je dogovora koji su postigli Beograd i Priština u Briselu.

Verifikacija diploma podrazumeva proveru validnosti diploma koje su izdate na Prištinskom univerzitetu sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Iz dana u dan sve je veći broj onih koji se odlučuju na proces verifikacije.

Direktor Kancelarije za pitanja zajednica Ivan Tomić kaže da je primljeno do sada 519 aplikacija za verifikaciju diploma i da je do ovog trenutka odobreno 369.

On navodi da Komisija treba da zaseda još jednom pre kraja ovog meseca i da će postojati određeni broj diploma koje neće biti verifikovane jer Uredba o verifikaciji ne pokriva više škole i period od 1999. – 2001. godine. U skladu sa tim do kraja juna nećemo moći da nastavimo sa procesuiranjem tih diploma, dodaje on.

Vlasnicima diploma sa ovog univerziteta data je nova šansa da verifikuju stečeno znanje. Mandat Komisiji za verfikaciju diploma kosovska vlada produžila je nedavno za još godinu dana.

“Ono što je urađeno jeste da oformljena radna grupa koja će se baviti proširenjem mandata, koja će videti kako i na koji način je moguće uključiti više škole, srednje škole ali takođe obuhvatiti pomenuti period od 1999. do 2001. godine,”- navodi Tomić.

Rešavanje pitanja diploma, ocenjenuje se, kao veoma važno, a to ističe i Jovana Radosavljević izvršni direktor Nove društvene inicijative.

“Ferifikacija diploma sa fakulteta u Mitrovici je jako značajna za ljude koji su taj fakultet završili u smislu da će oni imati jednake mogućnosti zaposlenja na Kosovu kao i ostali stanovnici Kosova. Sa druge strane to otvara prostor njima da mogu da u mestima u kojima žive rade u svojoj struci a ne da taj posao traže na drugim mestima,”- ističe Radosavljevićeva.

Podnošenje dokumenata za verifikaciju diploma obavlja se u nekoliko centara na Kosovu, kaže Aleksandar Arsić iz Evropskog centra za pitanja manjina.

“Proces apliciranja je veoma jednostavan, potrebna je kopija kosovske lične karte, zatim kopija o diplomiranju - diploma overena od strane notara, uverenje o položenim ispitima, takođe overeno od strane notara i naravno apliikacija koja se predaje u centrima za prikupljanje dokumenata koji se nalaze u opštinama Ranilug, Štrpe, Gračanica i Severna Mitrovica,”- kaže Arsić.

Verifikacijom diploma, svršenim studentima omogućeno je zapošljavanje u javnim institucijama Kosova, polaganje stručnih ispita među kojima je i pravosudni. Verifikacija je rezultat dogovora o uzajamnom priznavanju diploma koji su u Briselu postigli predstavnici Beograda i Prištine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: