Čeh osnovao pokret - Hoće da Češku pretvori u Srbiju

Češki antimuslimanski ekstremista, lider ranijih inicijativa protiv izbeglica i islama Martin Konvička osnovao je novi politički pokret.

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2017.

13:16

Čeh osnovao pokret - Hoće da Češku pretvori u Srbiju
Foto: Gettyimages

Taj pokret je osnovao sa ciljem da Češku pretvori u Srbiju - da Česi žive dobro i bezbedno kao Srbi i da izađu iz Evropske unije i NATO.

O osnivanju novog političkog pokreta nazvanog "7. republika" Konvička je Čehe obavestio video-porukom na društvenim mrežama i pozdravom iz Mokre gore u Srbiji, koja je njegov novi uzor i inspiracija.

"Pozdravljamo vas iz Srbije, ponosne i bezbedne zemlje koja nije ni u EU ni u NATO, a koja je istorijski bila, a i sada ponovo jeste, bedem hrišćanske Evrope protiv ekspanzije islama. Kako EU prestaje da beleži uspeh, vidi se da je Srbija uspešna i da joj ide dobro. Tako bi nekako hteli, naravno bolje da bude i u našoj zemlji", kazao je Konvička u video-saopštenju o novom političkom pokretu.

Konvička, inače profesor na univerzitetu, stručnjak za bube, želi da promeni Češku po uzoru na Srbiju i nekadašnju 1. republiku, period od sticanja nezavisnosti Čehoslovačke 1918. do sporazuma velikih sila u Minhenu 1938. kada je dat blagoslov Hitlerovoj Nemačkoj za aneksiju Sudeta i rasparčavanje Čehoslovačke u nadi da će to zadovoljiti Hitlerov apetit i da će se žrtvovanjem Čeha i Slovaka izbeći Drugi svetski rat u Evropi.

"Nema svrhe popravljati nešto što je toliko pokvareno. Treba zemlju izgraditi iz temelja", kazao je Konvička.

Martin Konvička odgovara pred sudom zbog pretnji muslimanskim izbeglicama da će ih samleti u koštano brašno ako dođu. On je bio lider nekoliko antimuslimanskih i antiizbegličkih pokreta u Češkoj otkako je 2015. godine izbila migracija kriza, ali iako je izvodio hiljade Čeha na ulice, na regionalnim izborima je doživeo debakl.

U svetu se proslavio kada je 21. avgusta prošle godine na godišnjicu sovjetske invazije i okupacije Čehoslovačke iz 1968. godine izazvao paniku i preplašilo turiste u turističkom srcu Praga, gde je organizovao hepening kojim jee predstavio kako Islamska država okupira Prag. Došli su na kamili i džipu mašući crnom zastavom Islamske države i počeli da pucaju, zbog ćega su turisti i Pražani počeli da beže, misleći da je teroristički napad pravi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: