Pobjeda: Sve veća sandžaklizacija na severu Crne Gore

U opštini Rožaje u severnom delu Crne Gore sve je više vehabističkih i drugih oblika obrazovanja islamskih vernika, piše podgorički list "Pobjeda“.

Izvor: B92

Sreda, 20.07.2016.

10:38

Default images
Foto: Thinkstock

"Ni za jednu od 'institucija', niti je tražen, niti je dobijen bilo kakav zvaničan dokumenat, odobrenje ili dozvola', navedeno je u "Pobjedi“.

Prema navodima lista, na delu je "sandžaklizacija" tog dela države, što, kako se objašnjava, podrazumeva i "sve otvorenije pokušaje radikalizovanja odnosa unutar populacije muslimanske veroispovesti, unošenje razdora u narod, na kraju, i obezvređivanje referendumske odluke za koju se izjasnilo više od 95 odsto ovdašnjih Bošnjaka, odnosno Muslimana".

List je naveo i da su na udaru, pored Islamske zajednice i sve političke stranke i partije, pa i deo nevladinih organizacija koje pretežno čine građani islamske veroispovesti.

"Taj deo Crne Gore, takođe, posećuje sve veći broj misioanara Kurana, drže se predavanja i seminari. U Rožajama postoji ženska Medresa, kao provokativan odgovor na svojevrsnu reformu verskog obrazovnog sistema. I sve to apsolutno izvan i nasuprot obrazovnog i vaspitnog sistema Islamske zajednice u Crnoj Gori, njenih organa, ali i ustanova i institucija i bez obzira na sporazum IZ i crnogorske države", piše list.

Navedeno je i da nije beznačajan broj zvaničnika i uglednika koji te i slične pojave smatraju poželjnim bogatstvom različitosti, pa i svedočanstvom demokratičnosti mlade crnogorske države.

"Novopazarski inspiratori procesa 'sandžaklizacije' koju je doskoro predvodio bivši muftija sandžački Muamer Zukorlić, našli su u rožajskom hafizu Abdurahmanu efendiji Kujeviću veoma pouzdanog 'izaslanika' za Crnu Goru, a u bivšem potpredsedniku Bošnjačke stranke Hazbiji Kalaču, revnosnog izvršitelja političkih zadataka", navela je Pobjeda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: