Ukrajinski premijer: Za deset godina ulazimo u EU

Ukrajinski premijer Volodimir Grojsman izjavio je da će njegova zemlja za 10 godina ući u EU, uprkos zastoju procesa proširenja zbog izlaska Velike Britanije.

Izvor: B92

Petak, 01.07.2016.

11:26

Ukrajinski premijer: Za deset godina ulazimo u EU
Foto: GettyImages

"Ubeđen sam da će Ukrajina za 10 godina biti u EU. Mi idemo evropskim putem, a to za nas znači slobodu, ljudska prava i jaku ekonomiju", rekao je Grojsman u intervjuu za nemačke medije, dodavši da žali zbog odluke Britanaca da napuste Uniju.

Grojsman je imenovan za premijera u aprilu, zamenivši na toj funkciji Arsenija Jacenjuka, koji se našao na udaru kritika zbog sporih reformi i korupcionih skandala.

Ukrajina je zaključila sporazum o pridruživanju sa EU 2014. godine, ali mora uskladiti svoje standarde sa evropskim, podsetio je Grojsman, koji je obećao da će njegova vlada ubrzati evropske reforme i voditi politiku nulte tolerancije prema korupciji.

Prema njegovim rečima, učinjeno je mnogo na planu borbe protiv korupcije, a usvojen je i set reformi pravosuđa u skladu sa zapadnim standardima.

Reforme pravosuđa jedan su od ključnih uslova za nastavak međunarodne finansijske pomoći, koja pomaže ukrajinskoj ekonomiji da održi stabilnost uprkos krizi.

U dvogodišnjim sukobima ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku zemlje, poginulo je više od 9.400 ljudi, a oko 1,5 miliona je raseljeno.

Kijev i Zapad optužuju Rusiju za pružanje vojne podrške separatistima, što Moskva oštro demantuje, a uprkos sporazumu o prekidu vatre, obe strane u sukobu i dalje ga redovno krše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: