"Panama pejpers": Procurelo 2,6 terabajta podataka

11,5 miliona dokumenata i 2,6 terabajta informacija procurelo je iz baze jedne od najvećih advokatskih firmi sa Panama koji otkrivaju kako bogataši peru novac.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.04.2016.

00:28

Foto: Tanjug

Otkrivanje dokumenata i podataka ofšor advokatske kompanije "Mosak Fonseka" jedno je od najvećih curenja informacija u istoriji, veće od "Vikiliksa" i Snoudenovih otkrića.

Firma "Mosak Fonseka" otkriva da je decenijama nekažnjeno pomagala klijentima da peru novac i izbegavaju poreze.

Dokumente, nazvane "Panama pejpers", nabavio je nemački list "Zidojče Cajtung" i podelio ih s Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara iz Vašingtona i drugim medijima, uključujući BBC i Gardijan.

"Panama pejpers sastoje se od 2,6 terabajta podataka, 11,5 miliona dokumenata i 214.000 fiktivnih kompanija. Reč je o najvećem curenju podataka s kojim su se novinari ikad susreli", ističe list.

Baza sadrži i-mejlove, PDF fajlove, fotografije, kao i delove interne baze podataka „Mosak Fonteka“ u periodu od 1970-tih do proleća 2016. godine.

Procureli podaci u koje su novinari imali uvid podeljeni su foldere za svaku firmu pojedinačno. Svaki folder sadrži mejlove, ugovore, transkripte i skenirana dokumenta, a u pojedinim slučajevima reče je o nekoliko hiljada stranica podataka.

Dokumenti dokazuju povezanost sadašnjih i bivših svetskih lidera, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina, dugogodišnjeg egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka i sirijskog predsednika Bašara al Asada, s nezakonitim finansijskim transakcijama.

Britanski "Gardijan" je među prvima objavio da mreža tajnih ofšor ugovora i visokih kredita u iznosu od dve milijarde dolara vodi do predsednika Rusije Vladimira Putina. Opširnije u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: