Artman o Šljivančaninu: ako ima volje, ima i načina

Izvor: B92

Petak, 13.06.2003.

11:27

Default images

U Haškom tribunalu pozdravljeno je hapšenje Veselina Šljivančanina, uz očekivanje da će on uskoro biti isporučen u zatvor u Ševeningenu, izveštava iz Haga Miodrag Vidić.

Portparol tužilastva Haškog suda Florans Artman pozdravila je potez vlasti u Beogradu koje su u noći sa četvrtka na petak uhapsile poslednjeg pripadnika "vukovarske trojke" Veselina Sljivančanina. "Na tu akciju čekali smo dugih osam godina, a činjenica da je on uhapšen u svojoj kući govori da ima načina da se takve stvari učine, kada postoji volja", rekla je Artman, dodajući da ne očekuje probleme oko skorog izručenja Šljivančanina u Hag, imajući u vidu poslednje primere dobre saradnje Beograda sa Tribunalom, kao što je izručenje Franka Simatovića i Jovice Stanišića, nepunih mesec i po dana nakon što je protiv njih podignuta optužnica.

Ona je medjutim naglasila da Tužilastvo od Beograda traži hapšenje i izručenje još 18 begunaca i da je vlastima SCG dostavilo informacije na osnovu kojih oni mogu lako biti locirani".

Zajednička optužnica na kojoj se za masovno ubistvo 200 Hrvata iz vukovarske bolnice u novembru 1991. terete oficiri bivše JNA Mile Mrkšić, Miroslav Radić i Veselin Šljivančanin, podignuta je 1995. godine. Sa njima je za isti zločin bio optužen i gradonačelnik Vukovara Slavko Dokmanović, koji je u Hag prebacen 1997. godine, a potom je naredne godine izvršio samoubistvo u ćeliji ševeningenskog zatvora. Mrkšić se Hagu predao u junu prošle godine, a Radić pre nešto više od mesec dana. Obojica su pred sudijama Haškog tribunala odbacila krivicu za zločin koji im se pripisuje. Ukoliko Šljivančanin bude prebačen u Hag, naredne sedmice, kako se ovde očekuje, uskoro bi, nakon što se on izjasni o krivici, trebalo da bude zakazana i prva statusna konferencija, na kojoj bi mogao da bude najavljen i početak sudjenja "vukovarskoj trojki". Prema nekim očekivanjima, do toga neće doći pre letnje pauze u sudu, koja počinje 1. avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: