ID upala u grad na granici s Turskom, borbe u toku

Ekstremisti Islamske dražave upali su u pogranični grad Tal Abjad koji je mesecima pod kontrolom kurdskih boraca.

Izvor: B92

Subota, 27.02.2016.

12:06

Default images
Foto: Beta, AP

Portparol pobunjeničkih i većinski kurdskih Sirijskih demokratskih snaga je rekao da su borci ID izveli napad na Tal Abjad posle ponoći i da su borbe u toku.

I opoziciona sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je da se vode borbe u Tal Abjadu, na granici sa Turskom.

Mediji povezani sa ekstremistima javili su da i da je ID izvela iznenadni napad u više oblasti severne provincije Raka, gde se nalazi i Tal Abjad.

Istovremeno su agencije javile da su glavni gradovi u Siriji jutros mirni, posle stupanja na snagu primirja.

Ovo je prvi put od početka rata u Siriji u martu 2011, godine da se od jutros ne čuju detonacije.

U centralnim provincijama Homs i Hama je od jutros tiho, bez vazdušnih napada ruskih snaga koje od septembra gađaju pobunjenička uporišta u tom delu Sirije.

Novinarka Frans presa je iz predgrađa Damaska javila da se od jutros ne izdiže dim iznad položaja pobunjenika u Džobaru ili Istočne Gute, što je do sada bio uobičajen prizor.

Žitelji Alepa, grada u kojem od jula 2012. traju sukobi snaga režima i pobunjenika, rekli su da će, ako se mirna situacija i prekid vatre nastave, decu voditi u park.

Opservatorija za ljudska prava saopštila je da u oblastima u kojima su aktivni džihadisti ID-a i Fronta el Nusra, ogranka Al Kaide, ima sporadične pucnjave.

Prekid vatre uz posredovanje SAD i Rusije stupio je sinoć na snagu u Siriji ali su iz tog primirja izuzete ekstremističke organizacije.

Prekid vatre je privremen. Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura zakazao je nastavak mirovnih pregovora o Siriji 7. marta ali uz uslov je da se poštuje prekid vatre i da humanitarna pomoć stigne u gradove pod opsadom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: