Pupovac pisao Kolindi: Pljuju me i viču - četniče

Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog vijeća poslao je pismo predsednici Hrvatske u kojem je upozorio na porast atmosfere netolerancije u Hrvatskoj.

Izvor: B92

Subota, 13.02.2016.

09:50

Pupovac pisao Kolindi: Pljuju me i viču - četniče
Foto: Beta, arhiva

Pupovac je u pismu Kolindi Grabar Kitarović upozorio i na porast poruka mržnje prema političkim, etničkim i drugim manjinama u Hrvatskoj

Na nešto manje od četiri stranice Pupovac je nabrojao slučajeve pretnji koje iz desnih krugova trpe zagovornici antifašizma, a sve je više i slučajeva nasilja. Od toga nije pošteđen ni on, koji je o svom iskustvu obavestio Grabar-Kitarović. Isto ovo pismo dobili su i premijer Tihomir Orešković i Željko Reiner, predsednik Hrvatskog sabora, a kako kaže sam Pupovac o njemu su obavešteni Tomislav Karamarko i Božo Petrov.

"Predstavnici manjina su još u maju upozoravali na porast ksenofobije. Tada smo imali vrlo sadržajan razgovor s predsednicom, a kako je njena i ustavna dužnost da štiti ljudska prava i prava manjina, videvši da su negativne pojave sve češće, logično je bilo da se njoj obratimo", rekao je Pupovac.

U Pismu Pupovac navodi da je nedavno više javnih osoba, novinara, glumaca, režisera, verskih vođa, političara, aktivista za ljudska prava i nevladinih organizacija “doživelo pretnje i izlive govora mržnje” - od Mirjane Rakić, Olivera Frljića, Nine Violić do mitropolita Porfirija. A u slučaju aktiviste za ljudska prava Zorana Pusića prešlo se s reči na delo i, uz grafite u kojima mu se želi smrt, nožem su rasparane gume na njegovom automobilu.

Ono što se u ovom pismu spominje prvi put podatak je da je odnedavno i Pupovac izložen otvorenim uvredama.

“Navešću primjer svog iskustva jer sam i sam iskusio posledice atmosfere netolerancije i poruka mržnje u intenzitetu i u sadržaju na koji ih nisam iskušavao ni u najgorim ratnim godinama kao što su bile 1991-1992. Naime, u svega sedam dana u središtu Zagreba doživeo sam, a zajedno sa mnom i moji prijatelji, komšije, studenti i saradnici koji su se zatekli u mom društvu ili mojoj blizini, da meni nepoznati Ijudi prolazeći pljunu na mene ili me pozdravljaju sa ‘Za dom, spremni!’ ili uzvikuju ‘Pupovac, četniče, idi u Srbiju!’”

U završnom delu obraćanja hrvatskoj predsednici Pupovac je pojasnio da joj nije pisao zbog sebe nego zato što želi da zna kome u Hrvatskoj sadašnje nasilje može doneti bilo što dobro.

“Koji je to razlog, državnički ili stranački, koji bi mogao da opravda ponovno proizvođenje neprijateljstva, netolerancije, mržnje i sasvim mogućeg nasilja u našim životnim sredinama i našoj zemlji uopšte? Poštovana gospođo Predsednice, ni jedno od ovih pitanja neće pronaći svoje odgovore ukoliko ih mi ne potražimo. Naša ih javnost neće osvestiti ukoliko se o njima ne progovori. Ničiji se govor neće tako čuti kao govor onih koji su politički čuvari ustavnosti i zakonitosti”, upozorio je Milorad Pupovac, prenosi "Jutarnji list".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: