Srbija i Kosovo da budu kao dve Nemačke

U predlog nacrta pregovaračke platforme za poglavlje 35 vodi ka tome da se Srbije odrekne svih elemenata državnosti na KiM, pišu “Večernje novosti“.

Izvor: B92

Subota, 10.10.2015.

22:25

Default images
foto: Beta/AP

Ipak, prema saznanjima beogradskog lista, od Srbije se neće tražiti da prizna nezavisnost Kosova, a jedna od zamki je da se odredi granica prema KiM.

U trenutnoj verziji dokumenta, koji se sprema u kabinetu evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana, po instrukcijama zemalja Kvinte, a koji je premijer Aleksandar Vučić nazvao "groznim papirom", u velikoj meri preslikan je model sporazuma dve Nemačke - dve potpuno nezavisne države koje se međusobno ne priznaju.

Od Srbije se traži da pristane na sve ono što, po tumačenju Evropske komisije, proizilazi iz tačke 14 Briselskog sporazuma, a koja glasi da se "dve strane obavezuju da neće jedna drugu blokirati, niti podsticati druge da blokiraju evropske integracije druge strane".

To podrazumeva da Beograd pristane na članstvo Kosova u apsolutno svim regionalnim i međunarodnim organizacijama. Stolica u Ujedinjenim nacijama nije deklarativno navedena, ali jeste članstvo u Unesku, Savetu Evrope, UEFA...

Takođe, prema nekim izvorima iz Brisela, u platformu za poglavlje 35 ugrađena su sva ona pitanja koja se tiču Kosova, a potpadaju pod druga poglavlja - od energetike, škola, zdravstvenih ustanova, do funkcionisanja preduzeća poput "Pošta Srbije" ili srpske "Komercijalne banke".

Velika zamka je i što ovaj nacrt predviđa i regulisanje pitanja granica, što znači da bismo mi morali i "geografski" da se odreknemo južne pokrajine, koja čini 15 odsto državne teritorije.

U 49 tačaka, koliko prema informacijama "Večernjih novosti" ima u preliminarnom tekstu pregovaračke platforme, ugrađena su rešenja da univerzitet u Severnoj Mitrovici uđe u školski sistem Kosova, da bolnice i sve zdravstvene ustanove budu pod kapom Prištine, da srpska javna preduzeća i državna banka radi po kosovskim zakonima i pravilima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

158 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: