Obama: Ruska intervencija jača Islamsku državu

Ruski vazdušni napadi u znak podrške predsedniku Sirije Bašaru al Asadu samo jačaju Islamsku državu, kaže američki predsednik Barak Obama.

Izvor: B92, BBC

Petak, 02.10.2015.

22:30

Default images
Foto: Beta/AP

AFP prenosi da je Obama rekao i da je ruski pristup Siriji "recept za katastrofu".

Obama je rekao i da odbacuje ruske tvrdnje da su svi naoružani protivnici Asada teroristi.

"Problem je Asad i brutalnost koju je on naneo sirijskom narodu i to mora da prestane", izjavio je Obama na konferenciji za novinare u Beloj kući.

Američki predsednik je rekao da SAD neće učestvovati u ruskoj kampanji čiji je cilj da bude uništen svako ko je protiv Asada.

"Iz ruske perspektive, sve su to teroristi i to je recept za katastrofu", naveo je Obama.

Obama je ocenio da je "moguće" s Moskvom naći političko rešenje, ako Rusija prihvati "da mora doći do promene vlasti" u Siriji.

"Pokušaji Rusije i Irana da podrže Asada i pokušaju da pomire stanovništvo će da ih zaglave u živom blatu. To neće funkcionisati", rekao je Obama.

Obama je, na konferenciji za novinare u Beloj kući, ocenio da je ruska vojna umešanost, uključujući vazdušne napada započete ove sedmice, vežba samoodbrane koja će udaljiti sirijski sukob od rešenja.

On je rekao i da predsednik Rusije Vladimir Putin, svojim pristupom u Siriji, nije zadobio međunarodnu podršku, preneo je AP.

Obama je dodao da su samo Iran i predsednik Sirije Bašar al-Asad na Putinovoj strani, dok SAD predvode međunarodnu koaliciju od 60 zemalja protiv Islamske države u Siriji i Iraku.

Američki predsednik Barak Obama odbacio je mogućnost "proksi (posrednog) rata" između Moskve i Vašingtona u Siriji.

U prvom obraćanju od početka ruskih vazdušnih napada u Siriji pre nekoliko dana, Obama je ponovio svoj stav da SAD ne treba dodatno da se uključuju u sirijski konflikt.

"I dalje će biti tenzija”, rekao je Obama, ali je podvukao da "Sirija neće poslužiti za posredni (proksi) rat SAD i Rusije".

On se založio za pregovore o formiranju koalicione vlade iz redova sukobljenih strana u Siriji i rekao da predsednik Bašar el Asad mora da ode sa funkcije na kraju pregovora o tranziciji.

"Problem je El Asad i brutalnost kojoj je izložio sirijski narod i to mora da se prekine", poručio je Obama na konferenciji za novinare u petak, preneo je Vašington post.

Po rečima predsednika SAD, ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo je vojnu operaciju u Siriji iz slabosti i zato što režim Bašara el Asada slabi.

On je naveo da neće uspeti ni isključivo vojno rešenje, kao ni pokušaj Rusije i Irana da daju podstrek Asadu i pokušaju da pomire stanovništvo.

Iako je uputio oštre kritike Rusiji, Obama je rekao da želi da Rusija bude uspešna.

"Nije u pitanju takmičenje SAD i Rusije. U našem je interesu da Rusije bude odgovoran akter na međunarodnoj sceni i da deli sa nama teret... zato što su problemi sa kojima se suočavamo veliki", rekao je američki predsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: