PRIPADNICI KFOR-A ZAUZELI TREPCU

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.08.2000.

17:13

Default images
Pripadnici KFORa preuzeli su industrijski kompleks Trepce u Zvecanu, zbog kako je zvanicno obrazlozeno - ekoloskih razloga. U ponedeljak ujutru oko 3 i 30 h vojnici medjunarodnih snaga najpre su opkolili zgrade kompleksa, a potom uz pomoc helihoptera zauzeli pogone, glavne zgrade i ulaze u rudnik. Iz helikoptera su bacani i leci kojima su stanovnistvo i radnici obavesteni da ce Drugi engleski kraljevski puk neko vreme patrolirati tim podrucjem “radi odrzavanja bezbednog i sigurnog okruzenja, a kao podrska UNMIK-ovog prisustva u topionici”. Komandant snaga KFORa za sektor Sever general Zan Lui Suble rekao je novinarima da je u akciji zauzimanja Trepce ucestvovalo oko 900 vojnika. Kako javljaju agencije, neposredno po zauzimanju topionice oko 150 vojnika Engleskog karljevskog puka usli su, razbivsi vrata, u Trepcin hotel “Zvecan”, savladali tri radnika obezbedjenja a zatim vezali tri zene zaposlene u kuhinji. Sve ovo je izazvalo reakciju oko 250 Srba iz Zvecana i severne Mitrovice koji su, kako je saopstio KFOR Srbi bacali kamenice na francuske zandarme. Tokom nereda, jedno dete je pogodjeno u glavu gumenim metkom, a kako je obavestio KFOR povredjena su cetiri vojnika. Tokom pre podneva situacija se smirila. Cetiri vojnika KFOR-a i sest Srba povredjeni su tokom preuzimanja topionice "Trepca" u Zvecanu, javlja izvestac agencije Srna.

Civilna misija UN na Kosovu saopstila je da je da ce njeni eksperti zaustaviti rad topionice olova u Zvecanu, radi obnavljanja fabrike i smanjenja nivoa zagradjenosti. Pripadnici UN vec neko vreme tvrde da topionica "Trepca" ispusta 200 puta vecu kolicinu olova u vazduh od dozvoljene i da ona predstavlja pretnju po zdravlje stanovnistva. U danasnjem saopstenju se navodi da ce UNMIK obezbediti plate svim radnicima kombinata Trepca, dok traje obustava procesa proizvodnje. U tom kombinatu je, prema srpskim podacima, do dolaska medjuanrodnih snaga radilo izmedju 10.000 i 12.000 radnika, od kojih su vecina bili kosovski Albanci. Pre vise meseci obustavljena je proizvodnja u pogonima u juznom delu Kosovske Mitrovice, nastanjenoj iskljucivo kosovskim Albancima. U Trepcinom pogonu u Zvecanu, jedinom koji je radio i koji je sada preuzet, zaposleno je oko 2000 radnika.

Snage KFOR-a, u ponedeljak rano ujutru zauzele su topionicu olova u rudniku Trepca, koji se nalazi izmedju Kosovske Mitrovice i Zvecana, potvrdio je za B2-92 predsednik Izvrsnog odbora SNV Kosovske Mitrovice Oliver Ivanovic. On je precizirao da su vojnici medjunarodnih snaga, posle zaposedanja topionice, zauzeli sve glave zgrade i ulaze u rudnik. Ivanovic je rekao da je rano jutros u topionici bilo malo radnika i da nisu pruzali nikakav otpor. Kao razlog zauzimanja Trepce, predstavnici KFOR-a naveli su zagadjenje okoline.

Oko 9 h u centru Zvecana bilo je okupljeno vise stotina Srba, medju kojima ima i radnika Trepce u znak protesta zbog zauzimanja pogona rudnika, rekao je za B2-92 jedan od ucesnika protesta, aktivista OTPOR-a iz Zvecana, Dragan Perovic. Perovic, koji je bio ocevidac preuzimanja Trepce kaze: "Jutros oko 4.30 vojnici KFOR-a upali su u postrojenja 'Trepca' u Zvecanu, zauzeli su hotel Trojku u Zvecanu i Dom kulture gde se nalaze prostorije 'Radija S'. Oko 7.30 h doslo je do sukoba u centru Zvecanu sa britanskim trupama u kojima je bilo povredjenih sa obe strane".

Predsednik Izvrsnog odbora Srpskog nacionalnog veca, Oliver Ivanovic, govoreci za nas radio o razlozima za zauzimanja rudnika, ocenjuje: "Ja mislim da je glavni razlog politicki pritisak Albanaca koji ne mogu podneti da jedina fabrika u Trepcinom sastavu, koja radi, bude pod kontrolom Srba. Sve ostale fabrike na teritoriji gde su Albanci, a koje je KFOR preuzeo, ne rade", kaze Ivanovic.

Oliver Ivanovic je najavio za danas i sednicu IO Mitrovickog SNV: "Mi vec imamo iskristalisane zahteve od kojih necemo odustati, a o ostalom mozemo da se dogovaramo. Nasi zahtevi su da niko ne sme ostati bez posla, da svi moraju dobiti plate i da Albanci ne mogu doci u severni deo grada, odnosno u Trecinu topionicu. Oko svih ostalih stvari se mozemo pogadjati", kaze Ivanovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: