Pionirski park: Sveće, policija i četničke pesme

Aktivisti NVO i građani zapalili su sveće u Pionirskom parku u Beogradu, kako bi odali počast žrtvama zločina u Srebrenici, počinjenog pre 20 godina.

Izvor: B92

Subota, 11.07.2015.

00:05

Default images
foto: @YUCOMoffice

Skup su obezbeđivale jake policijske snage, pošto su se sa druge strane parka pojavile pristalice desnicarskih organizacija.

U delu parka prema ulici Kralja Milana, aktivisti NVO su pored zapaljenih sveća simbolično stavili papire sa brojevima.

Skup je počeo, takođe, simbolično u 23:07.

U delu parka ispred skupštine Grada, sledbenici desničarskih organizacija, pevali su četničke pesme, skandirali haškim optuženicima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, i nosili transparent na kome je pisalo "Srbi su žrtve genocida". Među njima se nalazio i lider radikala Vojislav Šešelj, takođe haški optuzenik.

Između njih se nalazio veliki kordon policije, a nekolicima osoba u crnim majicama koja pokušavala da priđe građanima koji su došli da zapale sveće, brzo su udaljeni.

Paljenje sveća u Pionirskom parku organizovala je grupa NVO koja je za subotu planirala da na platou ispred Skupštiine Srbije organizuje skup "#7000", na godišnjicu srebrerničkog zločina.

Pošto su desničarske organizacije u isto vreme zakazale svoje skupove na istom mestu, MUP je zabranio sva ta najavljena okupljanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: