Petak, 08.04.2022.

15:32

Preminuo Dušan Čkrebić

Bivši visoki srpski funkcioner i predsednik Predsedništva Republike Srbije Dušan Čkrebić preminuo je u četvrtak, 7. aprila, saopštio je danas SUBNOR Srbije.

Izvor: Tanjug

Preminuo Dušan Čkrebić
Foto: Shutterstok/Drangalia

Telegrame saučešća porodici Dušana Čkrebića uputili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i predsednik SUBNOR-a Srbije general - major Vidosav Kovačević, navodi se u saopštenju.

Dušan Čkrebić rođen je 7. avgusta 1927. godine u Nišu. Učestvovao je kao dobrovoljac na Sremskom frontu, kao i u završnim operacijama za oslobođenje Jugoslavije u Trećem kragujevačkom bataljonu Prve proleterske udarne brigade, a iz rata se vratio odlikovan Ordenom za hrabrost i oficirskim činom.

Diplomirao je 1953. na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, a uža struka mu je bila elektro-energetika. Bio je podsekretar u Republičkom sekretarijatu za privredu, pri čemu se posebno bavio energetskim razvojem Srbije, a bio je i predsednik Privredne komore Srbije. Tokom političke karijere bio je i predsednik Izvršnog veća SR Srbije (1974-1978.), predsednik Skupštine SR Srbije (1978-1982), predsednik CK Saveza komunista Srbije (1982-1984.) i predsednik Srbije (1984-1986.).

Čkrebić je nosilac više domaćih i stranih odlikovanja, među kojima Jugoslovenskog ordena zasluga za narod sa zlatnom zvezdom, kao i najvišeg ordena Srpske pravoslavne crkve Orden Svetog Save prvog stepena. (Kraj) nel/dž

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: