Nezavisni mediji ključ demokratije

Slobodni, raznovrsni i nezavisni mediji su ključ svakog demokratskog društva, izjavila je visoka predstavnica EU Federika Mogerin.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2015.

14:15

Default images
Foto: Beta/AP

Bez njih ne može biti ni informisanog, aktivnog i angažovanog građanina, izjavila je Mogerinijeva povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja.

"Zato je sloboda štampe stub svakog društva, i to se mora promovisati i nikad se ne sme uzimati zdravo za gotovo. Zahvaljujući hrabrosti velikog broja novinara još uvek znamo značenje reči koja se često zanemaruje: istina", navela je Federika Mogerini u izjavi koju je preneo EU info centar.

Ona je rekla da EU odaje priznanje onim novinarima i medijskim akterima koji su u pritvoru ili su izgubili život, kao i onima koji na bilo koji drugi način trpe nepravedne posledice zbog ostvarivanja prava na slobodu izražavanja.

"Još jednom potvrđujemo našu posvećenost unapređenju i zaštiti prava na izražavanje širom sveta i nastavljamo da promovišemo bezbednost novinara i drugih medijskih radnika", istakla je visoka predstavnica EU.

Prema njenim rečima, savremene informaciono-komunikacione tehnologije deo su svakodnevnog života i pružaju nove mogućnosti za ostvarivanje ljudskih prava, kao i za društveni i ekonomski razvoj.

"Nesmetani pristup informacijama i slobodi izražavanja mora biti zagarantovan svima, kako na internetu tako i van njega", rekla je Federika Mogerini.

Ona je dodala da internet mora ostati jedinstvena, nefragmentirana mreža na koju se primenjuju isti zakoni i norme kao i u drugim oblastima svakodnevnog života u kom građani mogu da ostvare svoja prava, odnosno pravne lekove u slučaju kada su im ta prava uskraćena.

Federika Mogerini podsetila je da je ta načela prepoznao Savet EU u svojim Zaključcima o upravljanju internetom od 27. novembra 2014. i Zaključcima o sajber diplomatiji od 11. februara 2015.

"EU je posvećena daljem jačanju međunarodnih napora koji se preduzimaju sa ciljem unapređenja slobode izražavanja i pozdravlja usvajanje posebne procedure UN o pravu na privatnost", istakla je visoka predstavnica.

Kako je dodala, EU je odlučna da nastavi upotrebu svih odgovarajućih eksternih finansijskih instrumenata koji su joj na raspolaganju kako bi dodatno zaštitila i unapredila slobodu mišljenja i izražavanja i kako bi podržala slobodu i pluralizam medija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: