Dobro da se Vučić i Milanović čuju

Veoma je loše što se pogoršavaju odnosi Zagreba i Beograda u ovom trenutku, a posebno je loše što se to čini zbog pitanja ratnih zločina, kaže Milorad Pupovac.

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2015.

22:49

Default images

Predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj je dodao da je loše i što Hrvatska i Srbija nemaju razvijene mehanizme da izbegnu ovakve situacije.

"U svakom slučaju, paljenje zastave je nedopustiv čin, nepoštovanje kako države tako i njenih građana, jednako tako su zabrinjavajuće izjave koje su došle od pojedinih članove dveju vlada, a kojima se doliva ulje na vatru. Pozdravljam mere koje idu na smirivanje, jer je to ovog trenutka najpotrebnije", rekao je Milorad Pupovac u izjavi za Tanjug.

Pupovac je istakao da je to u interesu obe zemlje i pozdravio najavu premijera Srbije Aleksandra Vučića da će se čuti sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem.

"Smatram da je to najbolji način da njih dvojica međusobno razmene poruke i dogovore mere koje će ubuduće onemogućavati ovakve eksecne radnje i poruke", kazao je Pupovac.

"Dakle, paljenje zastave je nedopustiv čin, a izjave ministara ne smeju biti dolivanje ulja na vatru niti dodatno pogoršavanje situacije i premijeri treba da preuzmu stvari u svoje ruke", rekao je Milorad Pupovac.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) uputilo je ranije danas oštar protest otpravnici poslova ambasade Srbije u Hrvatskoj Bosi Prodanović, a hrvatski ambasador u Srbiji Gordan Markotić biće pozvan na konsultacije u Zagreb, saopšteno je danas iz MVEP-a povodom izjava Vojislava Šešelja i njegovog paljenja hrvatske zastave u Beogradu.

"Optuženi ratni zločinac Šešelj govorom mržnje, ratnom retorikom i simbolikom, pokušava da utiče na region, a posebno na odnose između Srbije i Hrvatske, palečhi hrvatsku zastavu pred državnom institucijom Republike Srbije. Više javno tužilaštvo, prema navodima srpskih medija, reagovalo je pokretanjem kaznenog postupka, što smatramo korakom u pravcu smirivanja nastale situacije", navodi se u saopštenju Ministarstva koje je prenela Hina.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija neće povlačiti svog ambasadora iz Hrvatske niti će slati ijedan loš signal Hrvatskoj i dodao da će pozvati premijera Hrvatske Zorana Milanovića da razgovaraju telefonom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: