Ombudsman objavio dokumente

Zaštitnik građana objavio je na svom sajtu deo dokumentacije o incidentu u kom su se sukobili pripadnici Žandarmerije i Vojske tokom Parade ponosa.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.01.2015.

16:47

Default images

Kako je ranije najavio, ombudsman Saša Janković je objavio deo dokumenata na kojima temelji krivičnu prijavu protiv dvojice vojnih policajaca.

Na sajtu je naveo i da objavljena dokumentacija činjenično demantuje izjavu ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, koji je juče rekao da izneti navodi o incidentu postoje samo u izjavama pripadnika Žandarmerije.

Ministar je ranije danas rekao i da "jedino što ima zvaničan karakter mogu biti dokumenta koja su potpisali osumnjičeni pripadnici Žandarmerije", a da "ne postoji dokument sa potpisom jednog organa MUP-a nadležnog za sprovođenje zakonitosti, što je Sektor unutrašnje kontrole".

"Dokumenti Sektora unutrašnje kontrole koje objavljujemo sadrže izjave svedoka (koji nisu suspendovani pripadnici Žandarmerije već građani) o tome da su pripadnici VBA obavljali razgovore sa njima i da su oduzeti snimci video-nadzora iz dve banke", navodi se na sajtu ombudsmana

Na sajtu zaštitnika građana je objavljeno:

Ombudsman je naveo da dokumenti označeni stepenom tajnosti sadrže još više detalja. U dokumentima koje objavljujemo učinjeni su neprepoznatljivim lični podaci službenih lica i imena građana koji su učestvovali u incidentu.

"Zaštitnik građana je izjavio da dokumenti MUP-a govore o tome da su se četiri civilno obučene osobe oglušile o usmena naređenja, drsko i bahato ponašala pa napala pripadnike Žandarmerije na zadatku, pa su nakon toga pripadnici Žandarmerije primenili prekomernu silu, To, između drugih dokumenata koje Zaštitnik građana poseduje, stoji u obrazloženju svih zaključaka o pokretanju disciplinskih postupaka pripadnika žandarmerije koji su u toku i u kojima su pripadnici Žandarmerije suspendovani, a koje objavljujemo", navodi se.

Ranije izjave ombudsmana i ministra pročitajte u posebnoj vesti.

Zaštitnik građana je 14. januara objavio da je podneo krivične prijave protiv dvojice pripadnika vojne policije, koji su se sukobili sa žandarmima za vreme održavanja Parade ponosa.

U izjavi za B92 Saša Janković kaže da su Ministarstvo odbrane i Vojnobezbednosna agencija odbili da mu dostave podatke o ovom incidentu, što je u suprotnosti sa zakonima Srbije.

Na takve navode ombudsmana nije reagovao ministar odbrane Bratislav Gašić, a takođe ni načelnik Generalštaba Ljubiša Diković nije želeo da odgovara na pitanja o odgovornosti VBA.

Janković je juče za B92 izjavio da prima pretnje i da su mu, umesto kritika, upućene najružnije lične diskvalifikacije.

Ipak, reakcije su stigle iz SNS, šef poslaničkog kluba te stranke u Skupštini Srbije Zoran Babić poručio je ombudsmanu da se obrati institucijama ako se ne oseća bezbedno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

272 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: