AKS Nikoliću:Nisu ispunjeni zahtevi

Zadovoljni smo što je Nikolić rekao da su naši zahtevi opravdani, ali ocenu o izmenama Zakona o javnom beležništvu treba da prepusti Ustavnom sudu, kažu iz AKS.

Izvor: B92

Sreda, 05.11.2014.

18:54

Default images

Advokatska komora Srbije (AKS) saopštla je danas u otvorenom pismu upućenom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da je njegovo prizanje o postojanju opravdanih zahteva advokatskih komora "jedan od prvih, ali nedovoljan korak u razrešenju institucionalne krize u kojoj se nalazi Srbija".

"Izražavamo zadovoljstvo što ste priznali da su zahtevi advokatskih komora opravdani. Uprkos vrlo jasnoj pravničkoj argumentaciji koju smo izneli, skoro dva meseca predstavnici izvršne vlasti ponižavaju i vređaju advokaturu, povezuju je sa mafijom i tajkunima, nazivaju nas politikantima, prete slobodnomislećoj intelegenciji", stoji u pismu Advokatske komore Srbije.

Kako je navela AKS, deo saopštenja predsednika u kojem piše da su sada predložene izmene i dopune Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti u skladu sa Ustavom Srbije, "ne odgovara istini, a još manje je tačno da se proglašenjem zakona stvaraju uslovi za nastavak rada advokata".

"Onaj ko Vas je savetovao da se u saopštenju upustite u ocenu ustavnosti predloženih izmena zakona, dao je pogrešan savet. Prepustite to Ustavnom sudu u čijoj je nadležnosti ta materija", navodi se u pismu.

Advokati su napisali da sporni zakoni "nisu samo protivustavni, već su iz niza drugih razloga štetni za državu Srbiju i njene građane".

"Mi našim protestom ne štitimo samo našu profesiju već i Ustav Srbije, ustavni i pravni poredak, elementarne slobode i prava građana. Stoga mi svoj protest nastavljamo, jer smatramo da nisu ispunjeni zahtevi advokature, a zbog kojih smo počeli protest", dodaje se u pismu upućenom Nikoliću.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je ranije da su izmene Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti u skladu sa Ustavom Srbije i da predstavljaju ispunjenje opravdanih zahteva advokatskih udruženja.

"Njihovim proglašenjem stvaraju se uslovi za nastavak rada svih onih kojima je dužnost obezbeđivanje pravne sigurnosti i primene zakona u Republici Srbiji", kazao je Nikolić u saopštenju koje je preneo kabinet predsednika Republike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: