Crna Gora osudila “rusku agresiju”

Vlada Crne Gore osudila je "otvoreno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i agresiju ruskih oružanih snaga".

Izvor: B92

Sreda, 05.03.2014.

16:40

Default images

Podgorica se na taj način pridružila zaključcima Saveta Evropske unije o tom pitanju.

Crna Gora sa posebnim senzibilitetom, žaljenjem i zabrinutošću prati razvoj situacije u Ukrajini, u nadi da će se do rešenja doći mirnim i demokratskim putem, kroz konstruktivnu saradnju zainteresovanih strana i adekvatnu podršku međunarodne zajednice, saopšteno je iz crnogorske vlade.

Pridruživši se zaključcima Saveta EU o Ukrajini od 3. marta, u saopštenju se navodi da imajući u vidu tragična iskustva iz nedavne prošlosti prilikom raspada Jugoslavije, Crna Gora sa posebnim senzibilitetom, sa žaljenjem i zabrinutošću prati razvoj situacije u Ukrajini.

“U nadi da će se do rešenja doći mirnim i demokratskim putem, kroz unutrašnji dijalog i konstruktivnu saradnju svih zainteresovanih strana i adekvatnu podršku cele međunarodne zajednice, pre svega UN-a i OEBS-a”, saopšteno je iz vlade.

Stav Vlade Crne Gore ambasadorki Ukrajine u Podgorici Oksani Sljusarenko preneo je potpredsednik vlade i ministar spoljnih i evropskih poslova Igor Lukšić. Sljusarenko je istovremeno Lukšića upoznala o najnovijim dešavanjima povodom nastale krize u Ukrajini.

Izražavajući zabrinutost zbog uticaja krize na stabilnost šireg regiona i ekonomskog oporavka, vicepremijer je preneo zvanični stav Vlade Crne Gore i u tom smislu istakao privrženost zaključcima Saveta Evropske unije o Ukrajini od 3. marta ove godine.

"Rešenje aktuelne krize u Ukrajini isključivo mora biti zasnovana na konstruktivnom unutrašnjem dijalogu i principima međunarodnog prava, te da upotreba oružanih snaga ne može biti put rešavanja problema", rekao je Lukšić i u tom pravcu, kako se navodi, iskazao je važnost povlačenja ruskih oružanih snaga u vojne baze i otvaranja dijaloga svih zainteresovanih strana uz adekvatnu podršku međunarodne zajednice.

Predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić poručio je danas u Pragu da su balkanska iskustva i “prokletstvo sličnosti” jugoslovenskih naroda previše sveži da ne bi upućivali na jake strahove i opreznost na događaje u Ukrajini.

Krivokapić je završavajući dvodnevnu zvaničnu posetu Češkoj, na temu aktuelnog političkog trenutka u Ukrajini, rekao da ta država “klizi u nove neizvesnosti”.

"Dok smo mi razmenjivali mišljenja o reformi OEBS-a u Kijevu, Ukrajina se nalazila u predvečerju krvoprolića. Ko god želi longitudinalno da gleda na događaje u Kijevu, lako će shvatiti da Ukrajina klizi u nove neizvesnosti. Trenutno, vreme ne radi u korist Ukrajine. Prirodno, OEBS može imati centralnu poziciju u rešavanju ukrajinske krize imajući u vidu razgranatost njegovih institucija, modela aktivnosti koji su se pokazali korisnim u sličnim situacijama - Parlamentarna skupština, visoki predstavnici, oruđa za prevenciju konflikta...”, rekao je Krivokapić, koji je i predsednik Parlamentarne supštine OEBS-a.

On je, međutim, dodao da je ono što je svim ovim instrumentima potrebno celovit plan za trajno rešavanje ukrajinskog slučaja, koje mora polaziti od punog suvereniteta i teritorijanog integriteta Ukrajine.

“Balkanska iskustva i 'prokletstvo sličnosti' jugoslovenskih naroda previše su sveži da ne bi upućivali na jake strahove i opreznost. Ovo je veliki izazov, ali i velika prilika za našu OEBS porodicu”, istakao je Krivokapić, preneo je podgorički portal CDM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: