Nikoliću nagrada "U duhu Tesle"

Teslina naučna fondacija iz Amerike dodeliće predsednik Srbije Tomislav Nikolić godišnja nagrada "U duhu Tesle".

Izvor: B92

Petak, 10.01.2014.

20:53

Default images

Teslina naučna fondacija iz Amerike sutra u Njujorku organizuje memorijalnu konferenciju u čast velikog naučnika, s ciljem da se ime i delo Nikole Tesle uvede u školske programe SAD i da se prisutni upoznaju sa najnovijim istraživanjima iz oblasti u kojima je Tesla radio.

Godišnju nagradu "U duhu Tesle" za 2013. godinu Nikolić je dobio za svoje pokroviteljstvo i lični doprinos inaguraciji Tesline Vardenklif laboratorije i postavku Teslinog spomenika na prostoru budućeg Teslinog naučnog muzeja u Sorhajmu, pored Njujorka.

"Ovogodišnji broj projekata, aktivnosti pojedinaca i organizacija koje istražuju i promovišu Teslin život i delo u svetu se duplirao se, na šta smo mi, kao najaktivnija fondacija na američkom kontinentu posebno ponosni.Nagrade U duhu Tesle, koje dodeljijemo svake godine u Njujorku nisu samo priznanje za prošlogodišnje aktivnosti, nego i nova inspiracija, čast i odgovornost da se ovaj trend nastavi", izjavila je Tanjugu Marina Švabić, izvršni direktor Tesline naučne fondacije prilikom objavljivanja ovogodišnje liste Teslinih nagarada.

U pismu upućenom predsedniku Nikoliću, koje su potpisali Nikola Lončar, predsednik Tesline Naučne fondacije i Marina Švabić, navedeno je da inaguracija Vordenklif Laboratorije ima neprocenjiv značaj kako za poštovaoce Tesle u Americi, tako i za Srbe u dijaspori.

"Vaše lično zalaganje, kao i sinergija vaših saradnika kako iz kancelarije predsednika, tako i kancelarije za dijasporu, naše stalne Misije pri UN i Generalnog konzulata, predstavlja istovremeno za sve Srbe, ali i Amerikance, izuzetan podsticaj da istraju u očuvanju uspomene na Nikolu Teslu, naučnika i genijalnog pronalazača srpskog porekla i američkog građanina koji je svojim dostignućima zadužio čitav svet", ističe se u pismu.

Nagradu će u ime predsednika Nikolića primiti Generalni konzul u Njujorku Mirjana Zzivković.

Među dobitnicima Teslinih nagrada su i njujorški Muzej nauke iz Kvisa za izložbu "Teslin čudesni svet elektriciteta" i Exit Festival za sinergiju sa Teslinim duhom kroz Tesla Main Stage, Tesla Corner i niz manifestacija kojima je bio obeležen Teslin rođendan.

Večernjoj dodeli nagrada, koja će se tradiconalno održati u Grand Ballroom Njujorkera (balskoj sali) u kojoj je Tesla slavio svoje rođendane, pored dobitnika nagrada nastupiće i srpski kantautor Bajaga u njegovom specijalnom muzičkom odavanju časti Tesli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: