"Nudim pomoć Dačiću i Tačiju"

Ketrin Ešton izjavila da je Ivici Dačiću i Hašimu Tačiju ponudila pomoć u sprovođenju briselskog sporazuma, a da je sada implementacija najvažnija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.04.2013.

20:50

Default images

"Ponudila sam da učestvujem ne samo u implementaciji, već i kako budu nastavljali svoj dijalog", rekla je Eštonova na konferenciji za novinare posle sastanka šefova diplomatija članica Unije, koji su u izjavama za medije sporazum označili kao istorijski.

Prema njenim rečima, sada je najvažnija implementacija sporazuma. "Ja sam na raspolaganju i čast mi je da pomognem", naglasila je Eštonova.

Ona je podržala Evropsku komisiju, koja je danas preporučila da se sa Srbijom otvore pristupni pregovori.

"EK je navela u izveštaju da je Srbija ispunila kriterijume iz decembra 2012. godine i Evropski savet sada može da pokrene neophodne procedure, kako bi u junu mogao da donese odluku o otvaranju pregovora sa Srbijom", rekla je visoka predstavnica EU.

Eštonova je navela da je zavdovoljna zato što je Vlada Srbije danas jednoglasno usvojila sporazum koji je u petak parafiran u Briselu i što je to takođe učinjeno u Prištini.

"Implementacija je sada najvažnije. Nešto o čemu razgovaramo je već u implementaciji i nadam se da će odlučnost koju smo do sada videli postojati i kada bude trebalo primenjivati svaki od tih elemenata. Podržaću ih u tome", rekla je Eštonova.

Šefica diplomatije EU je još jednom pohvalila hrabrost, liderstvo i, kako je istakla, odlučnost premijera i njihovih timova i ocenila da time "odvode svoje narode od prošlosti i vode ih u budućnost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: