Hoćemo jedinstven policijski sistem

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio večeras da jedinstven kosovski policijski i sudski sistem mora postojati na celoj teritoriji.

Izvor: B92

Sreda, 17.04.2013.

22:47

Default images

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je večeras dolazeći na nastavak dijaloga u Briselu da Priština traži da se sporazumom prihvati jedinstven policijski i sudski sistem Kosova na celoj njegovoj teritoriji i da sva rešenja moraju biti u skladu sa Ustavom Kosova.

Prema njegovim rečima, srpska strana je prihvatila da razmotri razne mogućnosti oko toga, a Priština je, kako je rekao, spremna da razgovara o mogućnostima za postizanje sporazuma.

Tači je rekao da će sve vezano za sporazum biti usaglašeno sa evropskim standardima i da će se razgovarati o rokovima i načinima primene dogovorenog, u cilju dobrosusedskih odnosa.

Upitan da li to znači da bi komandni lanac za policiju morao da ide od Prištine, uključuju'i sever Kosova, Tači je naveo da jedinstven kosovski policijski i sudski sistem mora postojati na celoj teritoriji.

Sastanak delegacija Beograda i Prištine, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton nastavljen je oko 22.30 posle dvočasovne pauze.

Selimi: U načelu usaglašen sporazum

Zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova Petrit Selimi izjavio je da je u načelu usaglašen sporazum kojim bi srpska zajednica na severu dobila veća ovlašćenja i da bi sporazum mogao biti potpisan u petak, ali da pregovori i dalje mogu da propadnu.

"Za sada još nema sporazuma, ali su velike šanse za njega", rekao je Selimi u telefonskom intervjuu za list Njujork tajms.

Selimi je naveo da se radi na tome da sporazum bude potpisan u petak u Briselu.

Njujork tajms piše u tekstu na svojoj internet stranici da bi srpska zajednica dobila veća ovlašćenja, a da bi zauzvrat prećutno priznala kosovsku vladu.

Selimi je rekao da bi "sporazum najavio novi period stabilnosti na celom Balkanu i pomogao obema zemljama da prošlost ostave iza sebe". Njujorški list navodi i da bi sporazum u dijalogu Beograd-Priština mogao biti ključni trenutak u odnosima "bivših neprijatelja što bi im omogućilo eventualno priključenje Evropskoj uniji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: