DSS: Preloman trenutak za Srbiju

Vojislav Koštunica kaže da treba određenije definisati ustavno-pravnu vezu između Srbije i Kosova, jer se vođenjem pregovora polako uspostavlja nezavisnost KiM.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.12.2012.

19:33

Default images

Lider DSS-a je za RTS rekao da platforma o Kosovu koju je predstavio predsednik Srbije Tomislav Nikolić sadrži dosta novih elemenata i otvara mogućnost rešenja kosovskog pitanja tako da Kosovo ima i prema Ustavu Srbije i prema Rezoluciji 1244 suštinsku autonomiju unutar Srbije, a istovremeno Srbi na Kosovu autonomiju unutar Kosova.

Međutim, kako je istakao, potrebno je još određenije definisati ustavno-pravnu vezu između Kosova i Srbije, i Srbije i Kosova, kao i pokrenuti pitanje o statusu pokrajine.

"U razgovoru sa Nikolićem, on je pomenuo zakon o suštinskoj autonomiji i to je izuzetno važno i naravno prihvatljivo za DSS. Veza između Srbije i Kosova bi se time učvrstila", rekao je predsednik DSS-a.

Upitan zašto je potrebno dodatno definisanje kad Ustav Srbije jasno kaže da je Kosovo deo Srbije, Koštunica je rekao da je to potrebno jer se u međuvremenu odvija dijalog između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Brisela u kojem se kroz niz zaključaka ili sporazuma polako uspostavlja nezavisnost Kosova.

"Potrebno je taj proces zaustaviti, tu vrstu pregovora i do kraja otvoriti statusno pitanje Kosova", istakao je on i dodao da ono što se menja s platformom o Kosovu je "mogućnost da se pregovarački proces (Beograda i Prištine) završi".

Koštunica je ocenio da se sporazumom o integrisanom upravljanju prelazima "izgrađuje nešto što se zove država u državi".

"Srbija ne treba svemu tome da doprinosi. Tehnički dijalog nas je odveo daleko u jednu vrstu sunovrata koji ide u pravcu nezavisnosti Kosova", smatra on.

Lider DSS-a je ocenio i da su pregovori do sada bili štetni po Srbiju, kao i da je time oslabljena pregovaračka pozicija Srbije.

"Treba reći 'hvala' pregovaračima iz Brisela i obratiti se pravoj adresi - Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i krenuti drugim korakom", naveo je on.

Upitan o eventualnoj promeni vlasti u Beogradu, Koštunica je rekao da to pitanje nije za DSS i ocenio da, ukoliko je došlo do određenih promena u Srbiji, da one treba da se dese i u Beogradu.

On je istakao da DSS neće pokretati to pitanje i da nije do sada bilo razgovora o Beogradu, ali da je ta partija spremna da učestvuje i u budućoj vlasti.

O navodima o mogućem održavanju novih izbora 2013. godine, predsednik DSS-a je rekao da je trenutno mnogo nedoumica da bi se moglo jasno reći i predvideti šta će se dogoditi, kao i da će naredna godina biti puna izazova.

"Mislim da je važnije od svega da se neka pitanja o državi, o Kosovu, evropskim integracijama, privredi koja je na izdisaju, standardu građana reše u meri u kojoj je to moguće", naveo je Koštunica.

On je ocenio da "još nije kasno da se prekine srljanje u članstvo EU", jer kako je naveo, sve je to Srbiju skupo koštalo, ne samo kada je reč o Kosovu, nego i o ekonomskom razvoju.

"Treba nam politička neutralnost i saradnja sa svima. Ovo je preloman trenutak za Srbiju. Odzvonilo je jednoj politici - da EU nema alternativu", rekao je Koštunica.

On je istakao da sadašnja vlast još nije jasno odredila "dalji pravac delovanja".

"Počela je da se oslanja i na druge zemlje izvan Unije, sve je to još po meni lutanje i neodređen stav", zaključio je Koštunica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: