"Decentralizacija ili pad sistema"

Predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović izjavio je da Srbija mora da ide putem decentralizacije, jer će se u suprotnom desiti "raspad sistema".

Izvor: B92

Sreda, 28.03.2012.

21:19

Default images

"Srbija je izuzetno centralizovana država, zbog čega ima puno problema u njenom funkcionisanju", rekao je Jovanović na tribini o decentralizaciji u Novom Sadu.

On je ocenio da je spuštanje nadležnosti na niže i srednje nivoe vlasti, odnosno na lokalne i na pokrajinski nivo, uslov za dalji razvoj zemlje.

Ekonomista Miroslav Prokopijević ocenio je da problem predstavlja činjenica da se dešava centralizacija, odnosno koncentracija stanovništva u velikim gradovima, kao i koncentracija privrede, na prvom mestu u Beogradu, a potom i u Novom Sadu.

Prokopijević je naveo da Beograd daje 44 odsto nacionalnog proizvoda, a Vojvodina i centralna Srbija po 28 odsto.

On se založio za reformu lokalnih samouprava, po receptu koji je primenjen u Inđiji, za smanjivanje dažbina za preduzetnike i firme,
za zaustavljanje zapošljavanja po partijskim linijama u opštinskim i gradskim preduzećima, kao i za reformu javnih i komunalnih preduzeća.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je da vlast u Srbiji ne želi da deli vlast sa nižim nivoima odlučivanja, posebno dok "traje završnica velike tranzicione pljačke".

Prema njegovim rečima, o decentralizaciji se priča samo na nivou ekscesa, kao što je bio nedavni slučaj sa inicijativom manjih vojvođanskih stranaka i nevladinih organizacija da Vojvodina treba da bude republika unutar "Savezne Republike Srbije".

Profesorka beogradskog Fakulteta političkih nauka Snežana Đorđević rekla je da ne razume zašto se na ideju o "Vojvodini republici" reaguje unapred negativno i ocenila da je to legitimna ideja.

"Zahtev da Vojvodina bude republika nije nikakav zahtev za secesiju. Uostalom, i Nemačka je federalna", kazala je Đorđevićeva i dodala da sve ideje treba staviti na sto i dogovoriti se o načinu decentralizacije i regionalizacije Srbije.

Tribinu je organizovala Kancelarija Nacionalnog saveta za decentralizaciju, povodom predstavljanja knjige "Pojmovnik decentralizacije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: