Kacin: Srbija zaslužila kandidaturu

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da je Srbija zaslužila i status kandidata i dobijanje datuma za početak pregovora.

Izvor: B92

Sreda, 11.01.2012.

21:58

Default images

Ipak, on je dodao da je važno da se najznačajniji dogovori u dijalogu s Prištinom sprovedu u delo.

Kacin je u izjavi za Radio-televiziju Vojvodine kazao da će EP sutra raspravljati o nacrtu rezolucije o procesu evropske integracije Srbije koji će ići u proceduru, a da je do kraja meseca krajnji rok za upućivanje amandmana.

"Kako će to izgledati na kraju ne znam, ali ako tekst zavisi samo od mene, on je izričito pozitivan i daje sve preporuke... Ali već sutra očekujem tvrde primedbe od drugih političkih grupa šta sve još nije ispunjeno i šta treba popraviti da bi Srbija dobila status kandidata", kazao je Kacin.
Prema njegovim rečima, osim statusa kandidata, Srbiju bi trebalo "uključiti i ka datumu i u same pregovore", ocenjujući da je to potrebno i Srbiji i širem regionu.

Na pitanje da li bi na odluku o statusu kandidata mogao da utiče referendum na severu Kosova, Kacin je kazao da "to nije stvar koja bi morala i smela uticati na status kandidata".

Prema rečima Kacina, najznačajnije je da Beograd do marta u dijalogu sa državama članicama EU poboljša imidž o sebi, da se ono što je postignuto u dijalogu s Prištinom sprovede u delo kako bi se videlo da je Beograd posvećen poboljšanju odnosa u regionu, odnosima sa susedima, slobodnom protoku robe, ljudi...
"Ako Srbija u sledećih nekoliko sedmica bude napredovala i nastupala ubedljivo, ne bi smelo biti ugroženo dodeljivanje statusa kandidata", ocenio je Kacin.

Evropski parlament smatra da Srbiji treba dati status kandidata u martu "podrazumevajući da će srpske vlasti dotle ispuniti uslove utvrđene na decembarskom samitu" Evropskog saveta, kaže se u nacrtu rezolucije o kome će EP sutra početi rasprava.

Evropski parlament smatra da je Srbija zaslužila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ali osim pohvala iznosi i mnoštvo kritika vezanih za korupciju, pravosuđe i zaštitu ljudskih prava, kaže se u nacrtu rezolucije.
Nacrt rezolucije sutra će pred Spoljnopolitičkim komitetom parlamenta predstaviti Jelko Kacin, a očekuje se da finalna verzija bude usvojena u martu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: