Zid dug 170 m oko manastira Devič

Oko manastira Devič kod Srbice zbog čestih krađa biće izgrađen zid dug 170 metara.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.11.2011.

16:37

Default images

Manastir još nije u potpunosti obnovljen nakon martovskog nasilja 2004.

Svi donatori koji žele da se uključe u izgradnju zaštitnog zida oko manastira Devič mogu se obratiti Fondu B92 na broj telefona 064 815 1242. Za obnovu manastira potrebno je pet miliona dinara.

Za šest monahinja u manastiru Devič život se odvija u izolaciji. U okolini manastira su sela naseljena Albancima. Manastir i monahinje su pod stalnom zaštitom KFOR-a. No i pored njih, iz okolnih šuma vandali pronalaze put do manastira i njegovog imanja. Pljačkaju manastirsku imovinu i uznemiravaju monahinje.

Oni koji to čine predstavljaju da je ovde blagostanje i mir, kaže igumanija manastira Devič Anastasija.

“Pre par meseci u dvorištu manastira, koji je deo manastirskog kruga, provaljena je suvenirnica, gde izrađujemo svojeručne radove, pokradeni su suveniri i novac", kaže Anastasija.

Zbog bezbednosti monahinja i zaštite manastira od lopova započeta je oko manastirske porte izgradnja zida dugog 170 metara.

Vladika raško-prizrenski Teodosije ističe da je prioritet izgradnja zida, koji treba da se završi do zime.

”Ostalo je još 150 metara gradnje zida. To je kameni zid visine do 3 metra. Bitna je i ulazna kapija, a neophodan je i video nadzor, tehnika koja bi nam dodatno omogućila bolju bezbednost”, kaže Teodosije.

Zid podižu majstori iz srpskih sredina na Kosovu. Lopovi su i njima ukrali alat i opremu.

Završetak radova na izgradnji zida planiran je za jesen ove godine, međutim zbog nedostatka novca, zid neće biti podignut do planiranog roka.

Manastir Devič je opljačkan i oskrnavljen nakon dolaska vojne i civilne misije na Kosovo. Zapaljen je u nasilju 2004. godine. Manastir je jedini dokaz da su do pre 12 godina oko Srbice živeli I Srbi. Monahinje čuvaju taj trag.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: