Veliko spremanje Srbije

Više od 250.000 građana učestvovalo u ekološkoj akciji "Veliko spremanje Srbije" koja se u subotu održavala na više od 3.000 lokacija.

Izvor: B92, Beta

Subota, 04.06.2011.

11:42

Default images

Organizator je Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja u saradnji sa lokalnim samoupravama na celoj teritoriji Srbije.

Cilj akcije je podizanje svesti o značaju očuvanja životne sredine.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić pozvao je ranije građane da se u što većem broju priključe akciji čišćenja koja je organizovana povodom obeležavanja sutrašnjeg Svetskog dana zaštite životne sredine i dodao da se do sada prijavilo više od 270.000 volontera.

"Cilj akcije 'Očistimo Srbiju' jeste da se počiste sva ona mesta koja komunalna preduzeća ne stignu da počiste, a koja su zaprljana nemarom ljudi, koji često bacaju otpad u prirodu a ne na mesta koja su predvidjena za njegovo odlaganje", rekao je Dulić.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je novinarima da su se Beograđani danas aktivno uključili u akciju i dodao da je najvažnije čišćenje dela oko nehigijenskog naselja pored Belvila.

"Usvajanjem akcionog plana i plana za reseljavanje ovog naselja celo zemljište će se privesti nameni i omogućiti dalji razvoj Novog Beograda", kazao je Đilas.

On nije mogao da precizira na koliko mesta će se danas čistiti u prestonici i koliko Beogrđana učestvuje u akciji, ali je istako da je bitno da se odazvao veliki broj zaposlenih u Gradskoj skupštini.

Prema podacima Grada Beograda danas se, između ostalog, sprovode akcije čišćenje kod pijace "Kvantaš", u okolino Ljermontove ulice, duž rečnih obala u koje su uključeni i predstavnici javnih komunalnih preduzeća i volonteri.

Pirot, Šabac, Užice...

Volonteri u Jagodini (Foto Tanjug)
Akcija "Veliko spremanje Srbije" organizovana je danas i na području pirotske opštine u kojoj je prema procenama Opštinskog štaba za sprovođenje akcije učestvovalo oko 1.500 ljudi.

Zamenik predsednika opštine Pirot i koordinator Opštinskog štaba za sprovođenje akcije Branislav Kostić rekao je agenciji Beta da se ova opština aktivno uključila u akciju Ministarstva životne sredine, a da je njen motiv "Očistimo Pirot".

"Veliki broj institucija i građana je uključen u ovu akciju i želim da se zahvalim školama, javnim preduzećima, ustanovama, sportskim organizacijama i privredi koja nam je pomogla oko akcije. Drago mi je što se u akciju uključio veliki broj dece i da će to uticati na njihovu svest da je potrebno da priroda bude čistija i zdravija", kazao je Kostić.

Načelnik Odeljenja za stambeno komunalnu delatnost u Skupštini opštne Pirot Zoran Kostić kaže da je čišćeno na 11 lokacija u gradu i gradskim obodima.

"Na terenu je bilo oko 1.500 učesnika i to je veći broj nego prošle godine. Smeće i otpad koji se prikupi na terenu voziće ekipe Javnog preduzeća 'Komunalac' iz Pirota danas i narednih dana", rekao je Kostić.

Više od 2.500 Šapčana uključilo se u današnju akciju "Veliko spremanje Srbije" , procenio je koordinator akcije za Šabac Nenad Tomić.

"Gradska uprava je odredila tri udarne lokacije, divlje deponije, gde radi više od 400 volontera u saradnji sa javnim komunalnim preduzećem. Na drugim lokacijama gde se radi mahom o uređenju prostora radi više od 2.000 građana", rekao je Tomić agenciji Beta.

Grad Šabac organizovao je volontere na lokacijama čišćenja deponija u selu Tabanović i u priobalju reke Save dok su volonteri Ju Es Stil Srbija na lokaciji Letnjikovačke šume.

Više od 2.000 volontera, radnika komunalnih preduzeća i građana Užica učestvuje u današnjoj ekološkoj akciji "Veliko spremanje Srbije" u Užicu.

U seoskim mesnim zajednicama,meštani su angažovani na uređenju mesnih grobalja, koja su u mnogim naseljima do sada bila zapuštena.

U ovoj akciji učestvuju i radnici javnih komunalni preduzceha, među kojima su i radnici "Bioktosa" koji su angažovani na uređenju ulica na prilazu gradskoj deponiji, kao i na cisćenju korita Koštičkog potoka.

Broj volontera prevazišao očekivanja

akcija
Na području Srednjeg Podrinja čišćenju se priključilo 6 200 aktivista, a najveći odziv je u Loznici gde je na terenu oko 5000 volontera.

Prioriteti akcije su delovi oko reka i divlje deponije, pa će biti očišćene obale Drine kod Malog Zvornika, delovi rečnog korita Štire kod Loznice, kanjon Trešnjice u opštini Ljubovija, smetlišta oko rečnih tokova i lokalnih puteva.

Najveći broj volontera su đaci, a u Malom Zvorniku su im se pridružili radnici hidroelektrane "Zvornik" i članovi lokalnog ribolovnog udruženja "Drinsko jezero".

U Nišu se nalazi oko 7000 volontera koji će očistiti oko 50 lokacija.

"Grad Niš biće danas prepun zelenih kesa koje će završiti na deponiji gde im je i mesto. Jako je bitno da se ovakve akcije nastave, jer bez podizanja svesti građana o ekologiji nije dovoljno da grad čiste samo radnici komunalnih preduzeća", rekla je predsednica Saveta za zaštitu životne sredine Niša Sonja Popović.

Ona je dodala da je u Nišu 2009. godine bilo 118 divljih deponija, a da ih je ove godine 53. U ovoj opštini organizovane su i propratne manifestacije – festival ekološkog i arheološkog filma u organizaciji Ekopolis mreže, koncert u Zelenoj oazi Gradske opštine Medijana kao i velika žurka "bekstvo u prirodu" koja će biti održana na Kameničkom visu.

U opštini Žitorađa 700 volontera će pokušati da očisti devet divljih deponija koje su veliki problem za lokalno stanovništvo. One se uglavnom nalaze na obalama Toplice, a dve najveće zauzimaju površinu od 3000 kvadratnih metara.

U Kragujevcu volonteri i građani uklanjaju smeće iz Spomen parka Šumarice koji se prostire na 27 hektara, dok učenici čiste školska dvorišta.

Žitelji severnog Kosova, takodje učestvuju u akciji "Veliko spremanje Srbije". U Kosovskoj Mitrovici uređuju se javne prometne i
zelene površine i uklanjaju divlje gradske deponije, a u Zubinom Potoku čisti se jezero Gazivoda.

U Novom Pazaru su čišćena šetališta oko reka Jošanice i Raške, kao i divlje deponije, a u toj akciji je učestvovalo 3000 građana.

U Vranju je akcija sa 10 proširena na još nekoliko lokacija koje su stanovnici danas naknadno prijavili i sami očistili. Grad je obezbedio 2500 plastičnih rukavica i 3000 kesa.

U Smederevu ja na čišćenje izašlo više od 3000 volontera, među kojima su i zaposleni kompanije "Ju es stil". Ivan Stevanović, predsednik štaba koji rukovodi akcijom u ovoj opštini, kaže da je ovogodišnja masovnost prevazišla sva očekivanja.

Prvi podaci o broju učesnika kao i o uklonjenoj količini otpada biće poznati večeras, a kompletne informacije o akciji očekuju se do 13. juna.
Prošle godine se radilo na 3.842 lokacije, gde je iz prirode uklonjeno više od 100.000 kubnih metara otpada, a u akciji je učestvovalo više od 208.000 gradjana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: