Nastići se bore za svoju decu

Nakon što im je američka Agencija za zaštitu dece oduzela decu, Vuk i Verica Nastić kažu da će na ročištu pokušati da izdejstvuju da se deca vrate u Srbiju.

Izvor: B92

Utorak, 21.12.2010.

00:02

Default images

Oni će tražiti i da im se za dela koja im se stavljaju na teret sudi u domovini.

Psiholozi tvrde da je reč o nesporazumu i da pre svega treba uzeti u obzir interes dece. Podsetimo, Agencija je u junu osmogodišnjeg sina Damjana i kćerku Nastasiju oduzela roditeljima zbog navodnog seksualnog zlostavljanja.

Agonija porodice Nastić traje šest meseci. Trenutno Verica jednom nedeljno može da vidi Damjana i Nastasiju na po sat vremena, dok je ocu Vuku i to zabranjeno. "Nama je jako teško! Ja vama ne mogu da objasnim kako je nama. Ali, deca treba da se stave u prvi plan. Oni uništavaju decu! Oni su mi ubili decu! Moja deca kad ih vidim više nisu moja deca", kaže majka Damjana i Nastasije, Verica Nastić.

Protiv Vuka je pokrenut krivični postupak, a prošle nedelje Agencija je optužila i njega i Vericu za nepropisnu brigu o deci i seksualno zlostavljanje. Tada je prezentovan i novi dokaz.

"Znate šta je dokaz!? Damjan se u hodniku, gore na spratu, igra i na engleskom kaže u kameru i nešto igra go i možda traje 5-10 sekundi i ništa. I čuje se moj glas sa donjeg sprata, kažem supruzi: Verice, dodaj mi ovo ili tako nešto. Znači, deca su sama bila gore, a mi dole i to je 10 sekundi, nikakav dokaz. Ali su oni to opet koristili da nas i decu slome", objašnjava Vuk Nastić.

Nastićima, između ostalih, pomaže i tim srpskih psihologa. Zoran Milivojević, Žarko Korać i Žarko Trebješanin uputili su sudu u Kaliforniji pismo u kojem objašnjavaju kulturološke razlike naše zemlje i Amerike. Trebješanin kaže da je reč o "tragičnom nesporazumu".

"Ono što mislim da je važno, kada govorimo o dečjem interesu, najboljim interesima deteta, očigledno je da ta deca žele da se vrate roditeljima. Oni ne doživljavaju i ne smatraju da ih je uopšte na bilo koji način neko zloupotrebio ili zlostavljao i to se mora uzeti u obzir“, smatra psiholog Žarko Trebješanin.

Nastići tvrde da su deca pod konstantnim pritiskom i da se njihovim izjavama manipuliše.

"Nikakav zakon oni ne poštuju uopšte. To je neverovatno, a sve rade za dobro dece, a decu uništavaju. Ja kad ih vidim, dođe mi da umrem, a ne smem ništa da kažem, jer sve što kažem ide protiv nas i mogu i meni da zbrane da vidim decu", kaže Verica Nastić.

"Oni su dete navodili sve vreme, a dete je bilo pod pritiskom da se vrati majci, jer je rekla: Hej tata, Damjan je hteo da kaže da si ti slikao slike da bi se mi vratili da živimo sa mamom. Znači, oni su njima davali te ideje u glavu. Zbog toga što je moja devojčica rekla da sam je ja pipkao, a nisu objasnili u kom kontekstu i da li sam je ja kupao ili ne, zbog toga su podigli optužnicu", navodi Vuk Nastić.

Trebješanin kaže da je problem kulturološki i da bi Amerikanci to trebalo da uzmu u obzir, jer se i njihovim građanima dogodi da u arapskim zemljama budu uhapšeni zbog nenošenja zara preko lica ili zbog kupanja u kupaćem kostimu.

"U našoj kulturi se deca shvataju potpuno aseksualno i nije neobično da se kupaju sa roditeljima. Ništa nije neobično da se slikaju i ja verujem da svako od nas ima neku, u nekom porodičnom albumu, svoju ili sliku nagog deteta. To kod nas ne proizvodi nikakva erotska uzbuđenja, nego se gledaju prosto kao mala deca. I mislim da bi i Amerikanci morali da shvate te razlike. Mi se mnogo više dodirujemo, grlimo, ljubimo nego neki drugi severni narodi", kaže Trebješanin.

Trebješanin kaže da je jedini savet građanima koji putuju u inostranstvo da dobro prouče zakone i običaje zemlje domaćina kako se ovakve neprijatnosti ne bi ponavljale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

173 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: